Autumn Falls 2014 - de herfst buiten Brussel (deel 1)

Achtergrond

Dit jaar blijft Autumn Falls niet beperkt tot Brussel. Gent, Antwerpen, Brugge, …, ze worden allemaal herfstig gekleurd ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het organiserende ToutPartout. En daar zijn wij maar wat blij om.

Autumn Falls 2014 - de herfst buiten Brussel (deel 1)



Madensuyu (Vooruit, Gent – 5 december) is een louter mannelijk duo en wie sinds ‘Stabat Mater’ niet opnieuw weet dat hun naam synoniem is voor echt, puur en rauw, heeft een jaar op een andere planeet geleefd. De Gentenaars sluiten hun “Stabat Mater-tournee” af in eigen stad en zullen er iets bijzonders van maken. Hoe zou dat ook anders kunnen?

Nee, u had het misschien gedacht, maar de naam van My Sad Captains (Vooruit, Gent - 5 november) komt niet van dat nummer van Elbow, maar van een gedicht van ene Thom Gunn. U moet dus niet verder naar vergelijkingen zoeken. Rustige gitaarpop zonder veel franjes is wat dit kwartet u zal voorschotelen. Ons maakt het in elk geval benieuwd genoeg om te zien wat ze op een podium maken van hun toch meer ingetogen plaatwerk.

Voor deze Duitsers hebben wij het altijd al gehad. Want The Notwist (TRIX, Borgerhout - 28 oktober) leidde ons binnen in de indietronica en bewees dat je altijd kan blijven evolueren. De shows van de Germanen zijn ook altijd veel heviger dan het plaatwerk doet uitschijnen. Het is dan ook met veel plezier dat we hen zullen terugzien nadat we op het Dourfestival toch weer opnieuw verrast werden. En die laatste single is ook weer zo’n pareltje…

She Keeps Bees (Vooruit, Gent – 5 december) bestaat uit Jessica Larrabee op stem en gitaar en Andy LaPlant op drums. Dezelfde line-up, maar een compleet andere sound dan de hoger vermelde landgenoten van Madensuyu. Even intens, maar meer bluesy en met de stem van Larrabee als grootste troef. Het vierde album van dit duo is net verschenen en wat we er al uit hoorden, doet het beste vermoeden. Op Is What Is krijgt Larrabee vocale steun van Sharon Van Etten en die sax op Owl doen onze haren ten berge rijzen. De platen van dit duo zijn amper te vinden, maar de kans is groot dat je met een stapeltje weer huiswaarts trekt.

Vanaf het moment dat we Jonathan Fisk hoorden, waren we verkocht. Dat is intussen alweer ruim tien jaar geleden. En Spoon (Vooruit, Gent - 5 november) heeft op geregelde tijden steeds weer albums van hoge klasse afgeleverd. Dat was niet anders met ‘They Want My eens aan zijprojecten (zoals het onvolprezen Divine Fits) en komt dan zijn kunsten vertonen op het podium. Dit is een groep die we gaan blijven koesteren, zelfs al schakelen ze morgen over op Duitse schlagers. Dat hebben ze verdiend.

Ook een meisje-jongen-duo is Thus Owls (Vooruit, Gent – 5 december), al durven ze live de rangen serieus aanvullen met bas, toetsen en drums. Hun laatste plaat ‘Turning Rocks’ ontfutselde ons adjectieven als barok, rafelig en spookachtig. Vooral fans van Kate Bush en Florence Welch zullen hier van smullen. Behoren wij toch wel tot die categorie zeker! 

Marc Alenus, Patrick Van Gestel

27 oktober 2014