#Autobesognes - The Doors - Cars Hiss By My Window (1971)

#Autobesognes - The Doors - Cars Hiss By My Window (1971)

Theo Maassen opperde ooit: “Als ik boodschappen ga doen, ga ik met de auto, omdat ik niet van die vieze uitlaatgassen in wil ademen.” Auto’s en aanverwanten in diverse geuren en kleuren krijgt u deze week voorgeschoteld.

Het kan verkeren, maar de lp van The Doors waar ik oorspronkelijk het meest moeite mee had (no hits, dachten we, jong en onbezonnen als we waren) 'LA Woman', is nu net degene die we het meest koesteren en het snelst in zijn geheel zullen consumeren. Een sonisch monstre sacré, deze zesde en laatste met Jim Morrison, want drie maanden na release (april 1971) verliet hij veel te vroeg dit tranendal.

In zijn geheel op ietsje meer dan één week opgenomen met behulp van een extra groepslid, een bassist zowaar: Jerry Scheff, bassist van Elvis tijdens diens Vegas-shows. Morrison, groot Elvis-fan, had hem hiervoor gevraagd en het was zelfs de bedoeling om hem in de groep op te nemen, ware het niet dat het schielijk verscheiden van Morrison een einde maakte aan deze gedachtengang.

Een blueske op zijn lijzigst, dit Cars Hiss By My Window. Een zwoele warme zomerdag, zo lijkt het. Met een fenomenale wah-wah-solo, niet op gitaar, want het is Morrison die achtereenvolgens een gitaar en daarna een mondharmonica imiteert. De invloed van John Lee Hooker is onmiskenbaar en de tekst van dit nummer werd al veel vroeger geschreven. In 1965 en met de knappe zinsnede: “The girl is ‘beside me / but she’s out of reach’”.

The Doors kwamen meestal met kant en klaar materiaal in de studio, maar dat gold niet voor Cars Hiss By My Window, dat in de studio tot stand kwam. Toetsenman Ray Manzarek hierover: "Jim said it was about living in Venice [Beach], in a hot room, with a hot girlfriend, and an open window, and a bad time. It could have been about Pamela Courson…” (de vriendin van Morrison, die hem vond in de badkuip in Parijs op die fatale 3de juli 1971).

 

11 november 2021
Laurens Leurs