#Autobesognes - Prince - Little Red Corvette (1982)

#Autobesognes - Prince - Little Red Corvette (1982)

Theo Maassen opperde ooit: “Als ik boodschappen ga doen, ga ik met de auto, omdat ik niet van die vieze uitlaatgassen in wil ademen.” Auto’s en aanverwanten in diverse geuren en kleuren krijgt u deze week voorgeschoteld.

In 1982 was '1999' aan ons voorbijgegaan wegens te veel met andere belangrijke zaken bezig. Maar nadat hij ons in 1987 helemaal overhaald had met het overrompelende 'Sign 'O' The Times', zijn we uiteraard terug gaan graven om sommige dingen te herontdekken. Zoals Little Red Corvette en bij uitbreiding heel '1999'.

Little Red Corvette was Prince Roger Nelsons eerste toptwintighit en tezelfdertijd één van de meest expliciete teksten ooit in de lijsten. Eigenlijk gaat het helemaal niet over een rode sportwagen, maar zit het vol suggestieve beeldspraak, die balanceert op de rand van het obscene. Prince kreeg het idee voor het nummer terwijl hij achter in de wagen van Lisa Coleman (een Mercury Montclair Marauder uit 1964) aan het mijmeren was na een nachtelijk opnamesessie. Hij werd slimmer en sprak eerder in bedekte termen, waardoor het nummer in tegenstelling tot vroegere songs (Head, Dirty Mind en Soft And Wet) niet geweerd werd van de radiostations.

Little Red Corvette bracht hem eindelijk de supersterstatus, die hij nastreefde, hetgeen hij nog versterkte door deweergaloze live shows. Om nog sneller de hitlijst te bestormen werd de albumversie van meer dan vijf minuten teruggebracht tot een zogenaamde radio-edit van drie minuten en acht seconden.

Little Red Corvette inspireerde Stevie Nicks voor Stand Back, één van haar grootste solo-successen: "It just gave me an incredible idea, so I spent many hours that night writing a song about some kind of crazy argument, and it was to become one of the most important of my songs." Ze liet het Prince weten, die zich spontaan aanbood om de toetsen in te spelen.

Uiteraard werd Little Red Corvette druk gesolliciteerd als reclametune voor Chevrolet, stellende dat "They don't write songs about Volvos."

8 november 2021
Laurens Leurs