#Autobesognes - Kraftwerk - Autobahn (1974)

#Autobesognes - Kraftwerk - Autobahn (1974)

Theo Maassen opperde ooit: “Als ik boodschappen ga doen, ga ik met de auto, omdat ik niet van die vieze uitlaatgassen in wil ademen.” Auto’s en aanverwanten in diverse geuren en kleuren krijgt u deze week voorgeschoteld.

Waar er auto’s zijn, moeten er ook autowegen zijn. Als geen ander zetten onze vrienden van Kraftwerk dat in de wereld. Het heeft ons, in hindsight, altijd enorm geboeid hoe deze gigantische, elektronische innovatoren slechts op een goede vijfentachtig kilometer van ons huis woonden en werkten, met name in Düsseldorf, waar wij vroeger nooit of te nimmer kwamen, maar waar wij sinds enige tijd heel graag naar terugkeren. Niet dat je daar de geest van Kraftwerk voelt rondwaren, alhoewel wij dat toch eens met de fiets  in detail moeten nagaan. Er moeten daar toch nog enige sporen van zijn.

Autobahn is een sonische landmark als geen ander, een pioniersong in de elektropop, één van de eerste elektrowerkjes die in de hitlijsten terechtkwamen. En het is een voorbeeld gebleven dat door velen is gevolgd en nog steeds onmiskenbaar diepe sporen trekt in de hedendaagse muziek. De albumversie duurt tweeëntwintig minuten en was de weerslag van een autoritje, waarbij Ralf Hutter het geluid opnam van passerende wagens met een microfoon die in zijn oude, grijze Volkswagen hing te bengelen. De opnames zijn niet op de plaat beland, maar stonden wel model voor de geluiden die ze met analoge synthesizers en klankmachines reproduceerden.

Na drie platen van Florian Schneider en Ralf Hutter als Kraftwerk, bracht de definitieve line-up, aangevuld met Wolfgang Flur en Karl Bartos in 1974 doorbraakplaat 'Autobahn' uit. It’s music, Jim, but not as we know it. Ralf Hutter over Autobahn: "We made little notes. When I composed Autobahn with my partner Florian, we don't need many words, we just (mimes making notes or sketching), 'Yes, cars, tyres, asphalt, landscapes…' By using keywords, we could fantasize the whole symphony. That's how I make notes."

Hoe het ook tot stand kwam, het is en blijft een geniaal muziekje.

 

12 november 2021
Laurens Leurs