Asia - Church

Introducing

Asia - Church

We kunnen onze opwinding bijna niet verbergen want België heeft zijn eigen Julien Baker.

Tomberlin heeft op haar album ‘At Weddings’ een song staan die Seventeen heet en veel ouder zal de Brusselse Asia Boselli, kortweg Asia niet geweest toen ze de eerste songs schreef voor haar net via Lanewood Records verschenen ep ‘Choked Up’.

Vier songs staan er op die ep, maar we focussen even op de openingstrack Church, een breekbare, donkere klaagzang zoals we er ook een paar tegenkwamen op de reeds vermelde plaat van Tomberlin, maar ook bij Phoebe Bridgers en Julien Baker.

Zoek niet naar een bas of een drum. De aankleding van Church is zo kaal als de muren van een verlaten fabriekshal, met enkel wat voorzichtige gitaarstroken en een beetje koper en wat strijkers, weggemoffeld onder de stem van de amper twintigjarig Asia.

Hierdoor komt de focus op de tekst te liggen en die is alles verwoestend en openhartig: “I just want to go to church / So God can tell me what to do / But if I’m being honest / I’m too scared… to believe in anything,” zo opent Asia. En langzaam knijpt de jonge zangeres nog meer onze keel dicht. Bijna bellen we zelfs de hulpdiensten wanneer ze zingt: “Light a candle for me / I’ll be playing in the graveyard / Burying my dreams / Deep down next to my dad’s.”

Dan volgen er ook nog verontschuldigingen aan haar moeder, maar ook de erkenning dat ze veranderd is en doen de blazers en strijkers hun intrede. Het licht breekt door de donkere wolken en wij zuchten gerustgesteld.

De rest van de ep moet amper onderdoen en is zodoende een binnenkomer van jewelste. Zelden voelden we zoveel opwinding over een debuut als hier. Asia schept schoonheid uit eenzaamheid en twijfels en laat ons sprakeloos achter.

 Ontdek de ep van Asia op Spotify, maar begin met de clip van Church hieronder.

8 juni 2019
Marc Alenus