Arthur Verocai - Encore (10th Anniversary Reissue)

RE:introducing

Na tien jaar wordt 'Encore', de opvolger van het debuut uit 1972 (!!) van de Braziliaanse muzikant met gastinbreng van Azymuth & Ivan Lins, nog eens heruitgebracht.

De in Rio De Janeiro geboren Arthur Verocai wordt aanbeden door TV On The Radio, Cut Chemist, Madlib en MF Doom, die als een blok vielen voor de dromerige sounds en vooral de prachtige orkestraties. Hij werkte mee aan soundtracks en pende als songschrijver-arrangeur verschillende titeltunes voor Globo, een van Brazilië's grootste televisiemaatschappijen. Die invloed hoor je ook terug in het exotisch klinkende 'Encore', al is hij vooral befaamd omwille van zijn inbreng in de muziek van muzikanten als Jorge Ben, Marcos Valle en Ivan Lins.

Op dit album hoor je negen originele tunes met de inbreng van leden van het Azymuth-ensemble naast een zeventienkoppig orkest. Het levert een zwoel en wellustig album op, waarbij je je al snel op een tropisch uitje op zee waant; cocktail in de hand en wat luchtige, goed in het oor liggende songs zoals Tupa Tupi en het op heerlijke percussie terende Amor Na Cao vouwen de set mooi open. Ze vallen onder meer op vanwege de strijkers en de suikerzoete zang, maar ook door de rijke, kamerbrede sound.

Met Sucuri trekt Verocai de sound helemaal open en krijg je een meer experimentele sound, die vaag neigt naar fusionjazz. Ook de variatie valt op want het korte, maar nostalgisch mooie Abertura doet zo wegdromen. Op het lekker funky Bis en Dona Dan Meninas helpen weer een aantal leden van Azymuth mee.

De composities zijn toegankelijk en komen vlot binnen, al hoor je dergelijke tracks nog maar zelden op de radio. En dan zijn er nog die ballades zoals het wondermooie, pakkende Filhos met Ivan Lins of het fragiele Eu Quero Paz. Daarop merk je dat Verocai gezegend is met een aandoenlijk mooi stemgeluid. De afwisseling tussen het intieme werk (het met mondharmonica versierde Caminho Da Roça dat de geest van Toots Thielemans naar boven haalt) en de feelgood partyvibe (Tudo De Bom) is een meerwaarde.

'Encore', een mengeling van braziliaanse muziek met Amerikaanse soul en cinematografisch experiment, is mooi, teder en zwoel. Wie van Brazilië, bossa en sambamuziek houdt, vindt hier volop zijn gading. Overigens is de opname ter gelegenheid van het tienjarig bestaan voor het eerst terug op vinyl beschikbaar.

10 mei 2017
Philippe De Cleen