Arnold Rypens : ‘The Originals, Prequel Of The Hits’ – de juiste vragen stellen

Achtergrond

Ok, ok, u heeft gelijk: we hadden dit boek moeten bespreken vòòr nieuwjaar zodat u hem onder de kerstboom had kunnen vinden/leggen. Maar laat dat u vooral niet tegenhouden om dit pareltje te kopen. 'The Originals - Prequel Of The Hits', het levenswerk van Arnold Rypens, is zo'n boek waar je in kan blijven bladeren.

Want steeds opnieuw ontdek je wel iets nieuws en je kan er dingen uit blijven leren. Dat kan gaan van het nummer van de Clash dat werd gedraaid als opener van het concert van The Gaslight Anthem en dat werd gebruikt als sample door die Aziatische schone, die daarmee een hit scoorde (u zoekt zelf wel even uit over welke nummers wij het hier hebben), maar evengoed kan het een verrijking zijn om te vernemen dat de enige nummer één van Randy Newman werd gescoord door Three Dog Night, iets wat Newman trouwens altijd verschrikkelijk heeft geïrriteerd.

Pietluttigheden misschien, maar wel leuk om te lezen. Het geeft je ook inzicht over hoe zo'n liedje kan evolueren. Het zou ons verbazen als u na het bladeren in dit boek niet op zoek zou gaan naar de originele versie van één of ander nummer. Dat is tenminste wat wij altijd doen. En u beschikt met het internet over een virtueel oneindige database, iets wat Rypens, toen hij ooit aan dit project begon, niet had. Maar omdat die liedjes hier mooi opgelijst staan en je op die manier gemakkelijk kan vinden wat je zoekt, zal je zien dat je toch naar dit boek grijpt en pas dan het origineel gaat zoeken op YouTube of aanverwanten. Gewoon al omdat je vaak niet eens weet wat je nu precies zoekt.

Dit boek zal ooit achterhaald zijn. Dat waren de vier voorgaande edities tenslotte ook. Maar intussen waren die wel allemaal mooi uitverkocht. Dus wie die vorige editie heeft, kan, bij het aanschaffen van deze turf, waarin 12.000 songs werden opgenomen en alle vorige edities werden verwerkt, zijn exemplaar van de vorige editie(s) in het toilet hangen als leesvoer cq toiletpapier.

In tegenstelling tot de vier vorige edities werd nu geopteerd voor het Engels. Dat zal ongetwijfeld het internationale karakter van dit boek - want dit boek is wel degelijk een internationale "release" waard - ongetwijfeld ten goede komen en zal misschien leiden tot nog meer reacties en dus ook meer onderzoek en op die manier weer een volgende editie, ook al noemt Rypens dit de ultieme uitgave.

Wij kunnen hier nu wel een poging doen om de waarde van dit boek aan u over te brengen, maar eigenlijk is de inhoud in se al alleszeggend. Dacht u bijvoorbeeld dat Black Betty van Ram Jam over een vrouw ging? Of was u misschien van mening dat Opération Coup De Poing van Twee Belgen was? U geloofde misschien dat The Byrds echt Turn! Turn! Turn! hadden geschreven?

Het antwoord op al deze vragen is dus neen. Maar hoe de vork precies aan de steel zit, mag u zelf uitzoeken. De kans is groot dat u dat antwoord online zal vinden. Maar er zijn nog zo veel meer vragen waarvan u op dit ogenblik het bestaan niet eens beseft. Arnold Rypens heeft die vragen gesteld en ze meteen ook beantwoord. En daarvoor doen wij (nog steeds) ons petje af.

'The Originals - Prequel Of The Hits' wordt uitgegeven bij EPO.

15 februari 2011
Patrick Van Gestel