Antwerp Metal Fest 2017 - Furieus

Voorbeschouwing

Laten we er geen doekjes om winden: Antwerp Metal Fest is op korte tijd uitgegroeid tot een begrip dat buiten de landgrenzen snaren en gemoederen beroert. Twee dagen fors metaalwerk in de schaduw van het kasteeltje aan het Bouckenborghpark, knoerten van punk- en metalbands tegen een meer dan schappelijke prijs (zo’n anderhalve euro per band voor een weekendkaartje!), fans in close contact met de bands,… AMF heeft het allemaal en durft daar nog wat publiekstrekkers tegenaan te gooien ook!

Headliner van dienst op de affiche is de alom gekende en gevreesde, Braziliaanse speedtrashband Sepultura: de legende die zonder broertjes Max en Igor Cavalera en met frontman Derrick Green meer dan een decennia later nog woester en furieuzer uitpakt dan in de begindagen. Neemt niet weg dat de band op de  gloednieuwe, veertiende studioplaat ‘Machine Messiah’ een stuk trager en melodieuzer klinkt. Metalsamba? Moet lukken!

Zondag wordt het hoofdpodium afgesloten met de tweede, internationale topper: Death Angel! De medegrondlegger van de Bay Area Thrash in California (Megadeth, Exodus, Metallica, Testament) is na zijn pauze in de nineties weer in full shape. Een lange wereldtour verhindert nog even een negende album af te leveren na het technisch vernuftige ‘The Evil Divide’, maar na een dagje Dynamo Eindhoven kan Antwerpen zich verwachten aan scherpe, snelle trashgitaren en bakken energie.

Naast deze knallers kijken we graag al vooruit naar andere, stevige snoepjes: de oude, Poolse rotten en deathmetalpioniers Vader zullen zeker zwaar en diep hakken (weetje: Josh Homme was zo verkocht aan hun deathmetal, dat hij zich afvroeg hoe de muziek van The Eagles in combinatie met deze felle gitaarmuziek zou klinken: a child was born…) Om het nog een keer over thrash en speed te hebben: enter Destruction; al even oud en legendarisch en een band die erom bekend staat al even snel te spelen als ze platen uitbrengt. Drie Duitsers, lange haren en Flying V-gitaren, fast and furious.

Maar dan gooien we het graag even over een andere boeg. AMF verwelkomt ook een boel inhouse-gasten. Want na de te korte set vorig jaar mag het Nederlandse combo Sisters Of Suffocation zondag nog eens terugkomen met hun female deathmetal; crossoverband en Suicidal Tendencies-alike Toxic Shock komt een tipje van de sluier van de tweede langspeler lichten (geproducet door Fleming Rasmussen – Metallica!); Saille komt met haar technisch vernuftige, zware songs nog eens bewijzen dat de blackmetalscene op AMF zeker ook verwend mag worden en het eveneens inheemse Carnation komt de liefde voor goede oude jaren-negentig-deathmetalbands als het vorig jaar aanwezige Entombed nog even betuigen. Net nog opener op GMM, nu een stevige plek op AMF. Zo hoort het!

Oh ja, en voor het bredere publiek: Alex Agnews Diablo BLVD en Goe Vur In Den Otto zijn ook weer van de partij. Als felrode kers op de met zwarte pek besmeurde taart dan.

6 juli 2017
Johan Giglot