Antwerp Metal Fest 2016: Antwerpen goes metal

Achtergrond

Staalhard, zo uit het alternatieve jonge volk in Antwerpen zijn onvrede tegen het huidig maatschappelijk bestel. Metal, punk, hardcore en noise in de meest felle vormen kennen een stevige opmars. De grote dader? Antwerp Metal Fest, dat op 9 en 10 juli de vierde editie zal vieren.

De gouden formule? Een hutsekluts van bovengenoemde genres die hanenkammen, zwartjassen en brede liefhebbers van stevig gitaarwerk samenbrengt in het sfeervolle Bouckenborgpark in Merksem. Extra troeven? Deftig bier aan deftige prijzen, een overzichtelijke gezelligheid waarbij muzikale verrassingen nog kunnen en een inkom van iets meer dan 1 euro per band die kan bekeken worden!

En die bands, daar heeft AMF toch weer mooi in geïnvesteerd. De organisatie verzoent opnieuw een “brotherhood” van lokaal met internationaal, power and pleasure, gevestigd en beloftevol. Enkele opvallende feiten …

Doordat zowel publiek als band “meer” wilden, heeft het NYHC (New York Hardcore) gezelschap Pro Pain besloten dit jaar terug te keren. Dat zegt al veel op zich.

Het Zweedse doommetal gezelschap Katatonia houdt voor de Europese promotie van zijn dertiende plaat ‘The Fall Of Hearts’ halt in Antwerpen om met zijn melancholische, sombere zweefcreaties gedurende bijna twee uur park en publiek in te pakken.

Geen tijd om er rustig in te komen. De Westvlaamse trashers Turbowarriors Of Steel wonnen met de vingers in de neus de voorafgaande AMF Contest en mogen dus openen op zaterdag. Ze komen even tonen wat ze op hun tournees door Tsjechië, het VK en Frankrijk eerder dit jaar leerden. En dat is allicht niet verzaken aan hun Ieperse roots, eightiespunkthrashinvloeden en aanstekelijke energie.

Extreem luid, extreem fel, extreem Aborted. Het succesverhaal van deze topgrinders lijkt maar niet op te houden. De heren hadden een week voor AMF een show op het gigantische Rock Al Parque in Bogota, Colombia en doen begin 2017 een Europese tour met Sepultura, Kreator en Soilwork. Duh!

Geen gebrek aan covers deze editie. Amörtisseur eert wijlen Lemmy en zijn Motörheads op geniale, Antwaarpse wijze, Bizkit Park is de verpersoonlijking van Nu Metal (Limp Bizkit versus Linkin Park en consoorten) en de klassiek afsluitende AMF All Star Band doet … tja, wat doen die niet?

Entombed AD – wijlen Entombed – is natuurlijk de superman in death metalland. Al bijna dertig jaar vaart dit gezelschap een turbulente route met veel muzikale deelnemers en koerswijzigingen. Nu het lange juridische touwtrek over rechten en plichten voorbij is, zit de band in een uiterst creatieve fase. Live altijd leuk om in de grooves van hun zogenaamde death-’n-roll meegezogen te worden.

Genoeg geprikkeld? AMF heeft nog tientallen metal- of hardcorebands klaarstaan die staan te trappelen om de twee podia plat te walsen. En die niet beschaamd zijn om zich in het publiek te begeven, zowel tijdens als na hun set, om nog maar even de gezelligheid en het unieke karakter van dit parkfestivalleke te beklemtonen.

7 juli 2016
Johan Giglot