Anton Corbijn: 65
De pop- en rockmuziek veranderen zonder ook maar een noot te zingen of te spelen, het is geen gemakkelijke opdracht. Toch slaagde één noorderbuur er in om wereldfaam te verkrijgen en deel uit te maken van het collectieve muziekgeheugen. De beste man werd op 20 mei 1955 geboren in het Zuid-Hollandse Strijen, en viert vandaag dus zijn 65ste verjaardag. De man heet Anton Corbijn, maar dat wist u ondertussen waarschijnlijk al.
Als u niet bekend bent met de naam Anton Corbijn vrezen we dat er iets mis is gegaan in tijdens de muzikale opleiding. Gelukkig vertrouwen we op uw grafisch geheugen, want we zijn er zeker van dat u wél bekend bent met het werk van de man. Als fotograaf, regisseur én grafisch ontwerper had hij het genoegen om samen te werken met onder meer: U2, Joy Division, Tom Waits, Miles Davis, Metallica, Nick Cave & The Bad Seeds, Depeche Mode, Nirvana, Coldplay, Arcade Fire en nog een hoop andere muzikale adel.
Aangezien Corbijn in België de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, vonden we het tijd om de man en zijn werk eens in de kijker te zetten. Onze fotografen doken in het verzameling en zochten hun favoriete Corbijn-foto en de YouTuber zocht de beste, door Corbijn geregiseerde videoclips. Ondertussen hebben we al genoeg geschreven, nu is het tijd om het werk voor zich te laten spreken. Veel plezier!
U2
Ellen Van den Bussche
Het beeld toont een starende Larry Mullen Jr. naast een rokende Trabant met autopech in het Oost-Duitse Berlijn. De foto werd gemaakt voor hun album "Achtung Baby" uit 1991, twee jaar na de Val van de Berlijnse Muur. Het geeft mij een gevoel van ironie, van extremen tegenover mekaar. Enerzijds Larry's lach terwijl hij God lijkt te vragen: "Waarom?" Anderzijds de autopech in een verlaten, donker en leeg Oost-Berlijn waar de tragedie van armoede, sociale verdrukking en dood nog te snuiven is. Een perfecte symboliek voor Berlijn, de nieuwe tijdsgeest en het "writers block" waar de band die periode mee te maken had.
Het is een momentopname uit één van de meest invloedrijkste periodes in m'n leven. De Val van de Muur -waar ik zelf nog graffiti op spoot en stukken uit hakte- en mijn voorliefde voor Berlijn. Alsook U2, waarvan ik alles grijs draaide sinds ik zes was. Allemaal zaken die me zwaar beïnvloedden tot op vandaag. This all still feels like yesterday.
Sinéad O'Connor
Patrick Van den Troost
Het is begin 1988 en Sinéad O'Connor brengt met Troy een nummer uit dat me lang heeft geïntrigeerd: wat een intensiteit, wat een weelderige orkestratie en bovenal wat een stem. Nog voor de hele wereld haar zou leren kennen met haar interpretatie van Nothing Compares 2 U, zie ik in mijn lokale platenwinkel in Turnhout een 7" die mijn aandacht trekt.
Op de cover een zwart-witfoto van een zittende figuur met kaal hoofd, in lederen vest en combat boots, die wegkijkt van de camera. De figuur is tegelijk uitermate stoer, maar ook zo ongelooflijk kwetsbaar. En dan luister je naar de muziek en de tekst: 'And if you said jump in the river I would, Because it would probably be a good idea'. De foto bleek van de hand te zijn van Anton Corbijn, voor mij de ultieme Sinéad-foto.
Oasis
Liese Keereman
Mijn favoriete foto van Anton Corbijn is er eentje van Oasis op de pier van Coney Island. Wat hem voor mij zo speciaal maakt, is dat deze gemaakt werd in mijn geboortejaar (1995), maar pas enkele weken geleden voor de eerste keer gepubliceerd werd. En hij levert natuurlijk het bewijs dat de broertjes Gallagher ooit wel overeen kwamen. Lang vervlogen tijden!"
Nirvana
Lobke Van Gestel
Mijn favoriete foto van Anton Corbijn is er eentje van Kurt Cobain uit 1993. Ik vind het moeilijk uit te leggen waarom deze foto me danig aanspreekt maar wanneer je door zijn boek 'ANTON 1-2-3-4' bladert, is dit eentje die naar voren komt. Voornamelijk door de achtergrond, ook de manier waarop Cobain nonchalant zijn sigaretje aansteekt, is iets dat niemand beter had kunnen vastleggen.
Miles Davis
Karel Uyttendaele
Eigenlijk pensioengerechtigd, maaar we mogen hopen dat hij nog een heel aantal jaar doorgaat met het leveren van fantastisch artwork, films, clips en concert visuals. De man waarvan je op veel van z'n artwork de filmkorrels kan tellen, terwijl iedereen messcherpe shots wenst te zien. De eerste keer dat ik op zoek ging naar de fotograaf achter de coverfoto van een album was bij 'The Joshua Tree' van U2. De band met z'n vieren tegen de linkerhelft van het beeld geperst en op de achtergrond de desolate Death Valley.
Het zou te gemakkelijk geweest zijn om een beeld van U2, Depeche Mode, R.E.M., Nick Cave of The Rolling Stones van zijn hand te kiezen als favoriete beeld. Het overlopen van het werk van Corbijn leest dan ook als een grote trip door de pop- en rockgeschiedenis van de afgelopen 40 jaar. Maar mijn voorkeur gaat uit naar het beeld dat Anton maakte van Miles Davis in 1985 ergens in een hotelkamer. Geen high tech flits gedoe. Corbijn staat met z'n rug naar een groot raam, Miles Davis kijkt recht in de camera kijkt en in z'n pupillen zie je nog een silhouet van de fotograaf. Hoe simpel kan een foto zijn...
Anton Corbijn: de clips
Nick Van Honste
Als dessert hebben we een playlist gemaakt met 13 iconische videoclips van Anton Corbijn, zo kan u meteen het visuele aan het muzikale linken. Op het menu staan onder meer Never Let Me Down Againg en Enjoy The Silence van Depeche Mode. Het concept van die laatste deed hij enkele jaren later trouwens opnieuw voor een alternatieve clip van Coldplay en hun Viva La Vida. Of wat dacht u van een geflipt Heart-Shaped Box met een KKK-kindje en een kerstman Jezus aan het kruis?
Onze favoriet: Headhunter van Front 242. Het hilarische misverstand over de titel van de song, zorgde voor een ongeziene hoeveelheid eieren (egghunter), maar leverde wel een dijk van een clip op.
Disclaimer: Alle foto's in dit artikel zijn van de hand van Anton Corbijn, de rechten behoren hem en/of de afgebeelde artiesten toe. Voor meer Anton Corbijn kan u terecht op de website van Zeno X Gallery.