Andreas Hooftman

Achtergrond

En zo loopt 2013 alweer ten einde. Onze redacteurs blikken terug op het voorbije jaar en werpen een doordachte blik op wat komen gaat. U schuift zoals altijd de voeten onder tafel en smult mee...

Andreas Hooftman



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

2013 was het jaar van gigantische marketingacties om nieuwe albums te ondersteunen. Nieuw werk van Arcade Fire, David Bowie, Paul McCartney en Daft Punk werd met opmerkelijk veel bombarie geanticipeerd en voorgesteld. Niet alleen de vakpers, maar alle mogelijke media sprongen op de promotiekar.

Nick Cave leverde met 'Push The Sky Away' zijn beste werk in jaren af en overtuigde daarmaa de laatste twijfelaars van het feit dat hij in de canon van de allergrootsten moet worden opgenomen. De dood van Lou Reed schokte de hele muziekgemeenschap, zijn invloed zal eindeloos blijken.

De muziekliefhebber moet selectief worden als hij niet failliet wil gaan: iedere groep lijkt wel onophoudelijk op tournee, elke week kan je één van je grootste helden in een arena in je buurt zien. Concerttickets worden akelig duur en voor kleinere producties blijven de zalen soms jammerlijk leeg. De overdaad aan concerten lijkt tot makkere publieken te leiden: sensory overload?

Wat vond jij de beste 10 platen van 2013?

1. Nick Cave & The Bad Seeds – 'Push The Sky Away'
2. HAIM – 'Days Are Gone'
3. Foxygen – 'We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic'
4. Waxahatchee – 'Cerulean Salt'
5. Paul McCartney - 'New'
6. Unknown Mortal Orchestra - 'II'
7. John Grant -  'Pale Green Ghosts'
8. Primal Scream – 'More Light'
9. Dead Gaze – 'Dead Gaze'
10. My Bloody Valentine – 'm b v'

Eervolle vermeldingen voor De Held, Parquet Courts, Palma Violets, Allah-La’s, Widowspeak en EELS.

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

Daft Punk – ‘Ramdom Access Memories’

Platte disco die zelfs in het volle discotijdperk eerder tot het kaf dan het koren zou behoren. Strontvervelende muziek.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Paul McCartney – ‘New’

McCartney heeft alles gedaan, en is overal succesvol in geweest, maar over zijn recente werk wordt soms te neerbuigend gedaan. Akkoord, erg vernieuwend of maatschappijkritisch is het allemaal niet, maar zelfs als septuagenariër schrijft hij onweerstaanbare songs met ongeëvenaarde melodieën. Men vergeet soms dat muziek gewoon leuk kan zijn, en New is van dat laatste een meesterljk voorbeeld. Pure klasse!

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2013?

1. Blur, Rock Werchter, 05/07/2013
2. Daniel Johnston (met School Is Cool), Trix, 23/05/2013)
3. Palma Violets, Charlatan, 06/04/2013
4. Foxygen, Witloofbar, 05/02/2013
5. Primal Scream, Vooruit, 13/11/2013

Vielen net van de lijst: Dylan in Vorst, The Tragically Hip in het Rivierenhof, Johnny Dowd in de Video, Van Dyke Parks in de Arenberg, Phosphorescent op Crossing Border, Peter Gabriel in Vorst en Lucky Fonz III en Jan De Smet in Café De Valk in Lier.

Wat vond jij de beste song van 2013?

Foxygen – San Francisco (zeer nipte voorsprong op No Destruction)

Andere kanshebbers: New van Macca, Jubilee Street van Nick Cave, The Wire van HAIM, Blurred Lines van Robin Thicke (ik kan er niet aan doen, de video speelt vast ook een grote rol) en Lips and Limbs van Waxahatchee

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Daft Punk – Get Lucky

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

Communist Daughter, omdat Johnny Solomon telkens weer een sterke verhaal in een prachtige song giet. Hun tweede plaat zit eraan te komen, en het wordt de beste plaat van 2014.

21 december 2013
Andreas Hooftman