Andreas Hooftman

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Andreas Hooftman



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
2012 is voor mij het jaar dat concerten en festivals uitverkocht zijn voor je goed en wel weet dat de voorverkoop is begonnen. Een jaar waarin de Macca’s, Dylans en Cohens terugkeren naar de essentie, waarin er veel barokke elementen de popmuziek binnensluipen, de boybands wederopstaan en de banjo zulk een stijle opgang kent dat we hem wat ons betreft nu wel voorgoed kunnen opbergen. Maar bovenal was 2012 het jaar waarin we Gotye kotsbeu werden.

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 – ‘Synthetica’ - Metric
2 – ‘Life is People’ – Bill Fay
3 – ‘An Awesome Wave’ – Alt-J
4 – ‘Palindrome Hunches’ – Neil Halstead
5 – ‘Old Ideas’ – Leonard Cohen
6 –‘Port of Morrow’ – The Shins
7 –‘The Lion’s Roar’ – First Aid Kit
8 –‘Blunderbuss’ – Jack White
9 – ‘LoveBlood’ – King Charles
10 – ‘Island Fire’ – Gemma Ray

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Paul McCartney, Sportpaleis, 28/3
2 – Lucky Fonz III, Herberg De Zwaan, 21/10
3 – Great Lake Swimmers, Botanique, 16/4
4 – Jack White, Lotto Arena, 6/9
5 – Daniel Johnston, Vooruit, 12/4

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
Dat er zo min mogelijk ouwe knarren en jongere wildebrassen het loodje mogen leggen. Dat Alex Callier zijn muil houdt, over om het even welk onderwerp. Dat The Libertines weer samen gaan spelen, andere reünies lijken ons overbodig. Dat de heren van De Mens woord houden, en Stijn Meuris in hun kielzog meetrekken. En, vooral: dat we weer omvergeblazen worden.

24 december 2012