#Amerika - Woody Guthrie - This Land Is Your Land (1944)

#Amerika - Woody Guthrie - This Land Is Your Land (1944)

Amerika, niet het continent, wel de natie van vijftig federale staten en driehonderddrieëndertig miljoen Amerikanen die allemaal op een verschillende manier naar dat land kijken.

 

Wellicht één van de oudste nummers die hier al de revue passeerden, maar niet van de minsten. Oorspronkelijk getiteld God Blessed America, schreef Woody Guthrie dit als een parodie op Irving Berlins gelijknamige nummer. Toen Guthrie in 1940 begon met het schrijven van het lied, was de laatste regel van het refrein "God blessed America for me", wat Guthrie uiteindelijk veranderde in "This land is made for you and me." 

Het evolueerde naar een protestlied, toen generaties volkszangers het lied uitvoerden, maar het wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als een patriottisch lied. De teksten drukken Guthrie's overtuiging uit dat de arbeidersklasse dezelfde rechten moet hebben als de rijken. Anna Canoni, kleindochter van Guthrie en directeur van de Woody Guthrie Foundation, beschouwt dit als één van Guthrie's krachtigste nummers: "Het is de beroemdste, maar er is een reden waarom het de beroemdste is. Ik denk dat mensen vaak alleen naar de woorden aan de oppervlakte kijken en niet echt kijken naar waar hij het echt over heeft. Maar toen Woody het schreef, schreef hij vaak in dubbelzinnigheden en soms in drievoud. En er is genoeg om je aan het denken te zetten. Ik denk dat zijn muziek echt was om je aan het denken te zetten en een gesprek op gang te brengen. Het was niet alleen iets leuks om naar te luisteren, het is iets dat moet dienen om een ​​​​discussie te beginnen. En ik zou dat omschrijven als geweldige songwriting. Dus This Land Is Your Land zou daarin passen.”

Guthrie haalde de melodie voor het nummer bij de Carter Family-melodie When The World's On Fire. Canoni: "Hij schreef muziek en hij kon heel veel verschillende instrumenten bespelen, maar zijn kracht was zeker de songteksten. Hij leende vaak deuntjes. Zoals Woody het uitdrukte: 'Nou, als ze het deuntje al kennen, zijn ze halverwege om het lied te kennen.'
De familie Carter had zeker een grote invloed op hem. Hij hield altijd van het idee om een ​​familieband te hebben. Zijn moeder was een andere belangrijke muziekinvloed: ze zong oude Schots-Ierse ballads".

Guthrie begon met het schrijven van dit nummer in 1940, toen hij van Los Angeles naar New York City liftte. Onderweg speelde God Bless America ​​in jukeboxen door het hele land, waar hij op het idee kwam om het nummer te parodiëren. Guthrie nam het nummer pas in 1944 op en hij veranderde de tekst in de loop der jaren en voerde het op verschillende manieren uit. Het werd pas in 1949 uitgebracht, toen een klein bedrijf, genaamd Folkways Recording Company, de schijf uitgaf. 

Deze versie werd opgepikt door andere volkszangers en vaak gezongen op scholen en zomerkampen. Het is verreweg de bekendste vertolking van het lied. Eerdere optredens van Guthrie bevatten meer verzen, waaronder teksten over het zien van een bord met "Verboden toegang", maar beseffen dat er niets op de andere kant van het bord stond en die kant was gemaakt voor jou en mij.

Ronald Reagan gebruikte de tekst van dit lied in een toespraak als onderdeel van zijn herverkiezingscampagne in 1984. Bruce Springsteen beschouwde dat als het toppunt van hypocrisie en begon het uit te spelen in een poging Guthrie's boodschap over te brengen. Het werd ook opnieuw populair na de terroristische aanslagen in Amerika in 2001. Veel artiesten voerden het uit in een poging mensen na de tragedie bij elkaar te brengen.

7 juni 2023
Laurens Leurs