#AllemaalBeestjes - Kate Bush - Moving (1978)

#AllemaalBeestjes - Kate Bush - Moving (1978)

Blaffende honden bijten niet, maar de beestjes kunnen soms wel bijdragen aan een welgemikte song. Een weekje lang houden we (on)gedierte, dat mee de toon zet, aan de lijn.

Die eerste lp van Kate Bush is een wonderlijk ding en het opent met walvissen, waarvan we eigenlijk lang gedacht hebben dat het wolven waren.

Dertien waren we in toen we op Avro's Toppop plots een dartele bosnimf in een Eftelingsetting met een piepstemmetje door het beeld zagen dansen. En dan vooral die muziek, die spookachtige piano, die priemende gitaarlijnen (van Ian Bairnson, gitarist van Pilot, die van Magic), die veeloctavige zanglijnen en een song als een kathedraal.  Volstrekt uniek. De pers dacht oorspronkelijk ook dat het ging om "novelty", een lucky one-hit-specialleke, maar dat was zonder de toen negentienjarige Bush gerekend; want haar plan was de lange termijn. En wat voor één!

In de marge, maar zeer significant: Bush was ook verantwoordelijk voor de eerste nummer-één-hit door een vrouw geschreven in Groot-Brittanië. Stel je voor! En we schrijven reeds 1978.  Het betreft hier uiteraard Wuthering Heights. En die single was slechts een voorbode van een gruwelijk goede debuut-lp, die opende met Moving. Die song schreef ze voor haar dansleraar Lindsay Kemp en gaat over hoe een persoon vrije expressie ontdekt: "He needed a song written to him. He opened up my eyes to the meanings of movement. He makes you feel so good. If you've got two left feet it's 'you dance like an angel darling.' He fills people up, you're an empty glass and glug, glug, glug, he's filled you with champagne."

De inspiratie werd dus ook geleverd door walvissen die Bush gracieus vond en die bezwerend zongen. Ze heeft die niet live opgenomen. De sample kwam van een lp met natuurgeluiden uit 1970: 'Songs Of The Humpback Whale', van Dr. Roger S. Payne. Vreemd genoeg werd Moving enkel in Japan (walvisvaarders bij uitstek) een nummer-één-hit. Ook leuk: de clip werd effectief opgenomen in De Efteling in Kaatsheuvel NL.

 

21 april 2022
Laurens Leurs