#AllemaalBeestjes - Jane’s Addiction - Been Caught Stealin (1990)

#AllemaalBeestjes - Jane’s Addiction - Been Caught Stealin (1990)

Blaffende honden bijten niet, maar de beestjes kunnen soms wel bijdragen aan een welgemikte song. Een weekje lang houden we (on)gedierte, dat mee de toon zet, aan de lijn.

 

Een geniale brok opwinding, ingeleid met welgemikt geblaf van honden. Tot voor 1990 ondenkbaar, maar hier het startsein voor een wilde carrière tussen de groten.

Over de gloed, die je voelt wanneer je gewoon voor de fun of it iets steelt in een winkel. En er waren wel meer illegale en onbezonnen handelingen die door zanger Perry Farrell openlijk bepleit en bezongen werden. Een rebel without a cause. Of zoals hij zelf stelde: "I didn't get into this to make sermons or set up structures for others to live by. My intent has nothing to do with teaching. It's to amuse myself on this completely boring planet." Het geblaf was geen sample of geleende soundbyte, maar het geluid van Farrells hond Annie, die de studio in wou raken.

Afkomstig van het baanbrekende 'Ritual De Lo Habitual', dat in twee edities werd uitgebracht: een rauwe hoes met mannelijke en vrouwelijke naaktheid en een schone versie, die enkel de groepsnaam en de tekst van het eerste amendement van de grondwet vertoonde.

Ook niet onbelangrijk in de MTV-nineties: een sprekende videoclip, voornamelijk vanuit het perspectief van de veiligheidscamera’s in een nachtwinkel geschoten. De video kreeg de prijs voor beste alternatieve video in 1991, aanvaard door regisseuse Casey Niccoli met een geïmpoviseerde speech, omdat Farrell onaangekondigd gewoon niet kwam opdagen.

MTV-presentator Matt Pinfield over Jane’s Addiction: "Jane's Addiction changed the LA music scene - things before that were very different, they were very polarizing when they came out. People who were more into the jangly R.E.M. sound didn't really get them at first, or the hair metal stuff that was going on at the time."

Hoe dan ook, het kleurde onze jaren negentig nog fleuriger.

18 april 2022
Patrick Van Gestel