#AllemaalBeestjes - Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters (2020)

#AllemaalBeestjes - Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters (2020)

Blaffende honden bijten niet, maar de beestjes kunnen soms wel bijdragen aan een welgemikte song. Een weekje lang houden we (on)gedierte, dat mee de toon zet, aan de lijn.

Een recente klassieker, die best wat meer aandacht had mogen hebben. Maar het is nooit te laat. Hij kwam dan ook uit in volle lockdownfase. Dat kan er ook mee te maken hebben.

De hondjes, die hier vrolijk doorheen blaffen vanaf minuut tweeënhalf, worden op de credits van de plaat opgelijst als de “Backing barks”. Het zijn de honden van model Cara Delevingne, die op bezoek was en haar huisdieren bij zich had. De twee voegden zich bij Mercy en Apple, de honden van Fiona Apple en Maddie van huisgenoot Zelda Hallman, die ongegeneerd doorheen de opnames begonnen te blaffen. Apple liet ze gewoon in de mix in het laatste stuk van de song.

Een bolt cutter is een "boutensnijder", een metafoor die Apple gebruikte om zichzelf vrij te knippen van emotionele kettingen: "It's about breaking out of whatever prison you've allowed yourself to live in, whether you built that prison for yourself or whether it was built around you and you just accepted it. The message in the whole record is just: fetch the f--king bolt cutters and get yourself out of the situation that you're in - whatever it is that you don't like."

Ze leende de zin van de Britse tv-serie 'The Fall', waarin hoofdpersonage Gillian Anderson de zin uitspreekt, als ze in de kamer van een jong meisje moet breken. Het was de werktitel voor de plaat, die op een krijtbord geschreven stond, terwijl ze opnam. En het werd tenslotte ook de definitieve titel. 

22 april 2022
Laurens Leurs