All you need is love

Achtergrond

We vertellen u wellicht niets nieuws als we stellen dat liefde een van de populairste, zo niet hét populairste onderwerp in de muziek is. John Lennon stelde in de jaren zestig al dat je met liefde alleen al een heel eind weg komt. En die andere bekende Beatle, Paul McCartney, schreef twintig jaar later dat er niet genoeg Silly Love Songs gemaakt kunnen worden.

All you need is love



Die 'silly' horen we niet graag, maar voor een mooie Love Song zijn we best te vinden. daMusic doet - naar aanleiding van Valentijn - dan ook een aantal muzikale suggesties om de dag der geliefden op gepaste wijze door te komen. En voor wie in een net iets minder romantische periode zit, zochten we naar de meest tot de verbeelding sprekende gebroken-harten-schijven.

ZWIJMELEN
Een mooi uitgangspunt op gebied van Valentijnsalbums is '19' van Adele. Toen zangeres Adele in januari 2008 op slechts negentienjarige leeftijd haar debuutalbum '19' uitbracht, ontstond meteen een heuse hype. Een album met twaalf overtuigend gezongen liedjes over alle facetten van de liefde, zoals Chasing Pavements of de Bob Dylan-cover Make You Feel My Love. Zelfs de liefde voor haar geboorteplaats Londen wordt bezongen in de prachtige piano-ballad Hometown Glory.

Het valt op dat vooral vrouwen al eens van Adele hebben gehoord. We kunnen ons dan ook heel goed voorstellen dat '19' een album is dat vooral vrouwen graag op Valentijnsdag opzetten, om dan samen met hun geliefde weg te zwijmelen.

TREUREN
Valentijn hoeft natuurlijk niet noodzakelijk een vrolijke dag te zijn. Het is een dag voor geliefden en dat betekent dat de eenzame snotteraars onder ons zo mogelijk nog dieper onder de lakens wegkruipen of verzanden in gepils aan de toog van het plaatselijk café. Krokodillentranen, gedachten aan ex-liefdes en dubieuze doekjes vormen wel vaker het decor voor een weemoedig prachtalbum dat voor iedere vrijgezel op deze dag een gebroken hart onder de riem kan zijn.

Het in 2009 verschenen 'There Are No Goodbyes' van Robin Proper Sheppards alter ego Sophia is er zo eentje. "You should have left me at Christmas, and then again on Valentines we never made it to St. Petersburg" uit Signs stelt zijn persoonlijke Valentijnservaring centraal. Meer zelfs. De plaat - waarop eenzaamheid, verlatenheid en treurnis ontroerend mooi van de nummers druipen - vormde meteen ook de aanleiding om op 14 februari 2009 met een strijkersensemble enkele huilende versies van de nummers op de plaat te registreren. De sessie vond plaats in (niet toevallig) "Wenen" en werd 'Valentine's Day Sessions' gedoopt. Zakdoeken verzekerd!

Ook Eels maakte onlangs nog een album waarop de liefde in al zijn facetten aan bod komt: 'End Times', alweer een album over een relatie (in dit geval dus van Mark Oliver Everett, E van Eels) die op de klippen loopt. Het album begint toepasselijk met The Beginning, maar verzandt algauw in een aantal krachtige songs die treffend allerlei hartenzeer bezingen. Ideale muziek om met een glas wijn rustig de avond neer te leggen. Gelukkige koppels raden we dan weer aan om de tekst voor één keer te negeren.

NOG MEER TRISTESSE
Maar we zeiden het al: Valentijn kan ook de nodige tristesse met zich meebrengen. Wat als er net een eind gekomen is aan een relatie? Ook daarover schreef menig artiest al een nummer.

Een eerste nummer waar heel wat hartenleed aan te pas komt, is I Can't Stand Losing You van The Police. De stemming is inderdaad niet zo best wanneer je liefje de telefoon maar niet op neemt en haar vriendinnen bezweren dat ze je nooit meer wil zien. "I'm not prepared to go on like this...", klinkt het. En wanneer ze ook nog eens je brieven en je lp's vol krassen terugstuurt, is de neerwaartse spiraal niet meer te keren. "...to carry on living doesn't make no sense". Een theatraal afscheid verandert niets aan de situatie. "I guess you'd call it suicide." Tja, hoe zou ze het anders moeten noemen?

Minstens evenveel suïcidale trekjes horen we in Motorcycle Emptiness van Manic Street Preachers. Het nummer werd geschreven door bassist Nicky Wire en gitarist Richey Edwards. De met psychische problemen worstelende Edwards verdween spoorloos op 1 februari 1995 en liet zijn auto achter bij The Severn Bridge, een bekende zelfmoordplek. In een documentaire over de band gebruikte men een fragment uit een nieuwsuitzending van rond die tijd, waarin men beweerde dat bands als Manic Street Preachers inspeelden op de depressieve mood, met liedjes over eenzaamheid en wanhoop. En welk liedje hoorde je tijdens dat fragment? Juist, Motorcycle Emptiness.

Valentijnsdag, commercieel of niet, geforceerd of niet, het is een dag die blijft beroeren. Of je nu van plan bent om een hele dag de plaatselijke Romeo uit te hangen, dan wel om als een ware eenzaat een hele avond op café te treuren, we wensen je hoe dan ook een bijzonder fijne - en muzikale - dag toe.

Gregor Dijkman, Mattias Devriendt, Mathias D'Hondt en Tino Fella

18 februari 2010
Mathias DHondt