#Alcohol - The Kinks - Alcohol (1971)

#Alcohol - The Kinks - Alcohol (1971)

Drank. Alcohol. Soms plezierig, soms vervelend, vaak stof voor een straf liedje. Een weekje van licht beneveld tot zwaar in de goot.

Met een een beetje verbeeldingskracht had dit ook van Tom Waits ten tijde van 'Swordfishtrombones' kunnen zijn, maar het is een compositie van Ray Davies.

Het vijfde nummer op het 'Muswell Hillbillies'-album uit 1971 vertelt het verhaal van een man, die ten val werd gebracht door vrouwen en drank - altijd een fatale combinatie. In het bijzonder een ambitieuze vrouw en een zogenaamde “floozie”. Eigenlijk zijn het alleen de vrouwen, die hem naar beneden lijken te halen, maar zoveel hulp had hij waarschijnlijk niet nodig. Een droevig maar bekend verhaal in Groot-Brittannië na de Tweede Wereldoorlog.

Op het podium, bij de regels van de dronkaard "Oh demon alcohol", sproeide Davies soms bier over de eerste rij van het publiek, iets wat hij voor het eerst deed in Montreal, Canada, op 5 februari 1970. Hij deed dit, omdat het publiek niet reageerde (en blijkbaar stoned was). Maar in plaats van het als een belediging op te vatten, genoten ze ervan. Dit leidde ertoe dat de uitvoering van het nummer theatraler werd en dat het publiek zich klaarmaakte voor de douche.

'Muswell Hillbillies' is het tiende studioalbum van The Kinks en werd uitgebracht in november 1971. Het was het eerste album van de band voor RCA Records en werd vernoemd naar de wijk Muswell Hill in Noord-Londen, waar Ray en gitarist Dave Davies opgroeiden en de band begin jaren zestig werd opgericht. Het album introduceert een aantal figuren uit de arbeidersklasse en de spanningen waarmee zij te kampen hebben. Het verkocht niet goed, maar kreeg lovende kritieken en blijvende waardering van fans.

 

22 februari 2024
Laurens Leurs