#Alcohol - Kiss - Cold Gin (19#74)

#Alcohol - Kiss - Cold Gin (19#74)

Drank. Alcohol. Soms plezierig, soms vervelend, vaak stof voor een straf liedje. Een weekje van licht beneveld tot zwaar in de goot.

Van de titelloze debuutplaat uit 1974. Kiss-gitarist Ace Frehley schreef dit boogienummer dat gaat over een man die alleen de gin heeft om hem warm te houden. 

Frehley legde uit: "Ik schreef Cold Gin in een metro in New York in mijn hoofd, zowel de tekst als de muziek. Ik had een notitieboekje bij me. Ik heb nooit gitaarles gevolgd. Niemand gelooft dat. Ik wist het niet, maar het zou een Kiss-klassieker worden."

Gene Simmons: "Ace [Frehley] bracht Cold Gin binnen. Toen we het voor het eerst hoorden, herinner ik me dat ik getroffen werd door die geweldige openingsgitaarriff, die de basis van het nummer vormde. Het probleem, dat we ermee hadden, was dat het na strofe en refrein nergens heen leek te gaan. Het was een onvoltooid idee. Ik stelde een gedeelte in het midden van het nummer voor dat het riffgedeelte van het nummer zou worden. Het veranderde het nummer van een 'A'-stemming in een riffgedeelte in de toonsoort 'G' en bleef stijgen in de toonladder totdat het eindigde uiteindelijk in een 'E.' Paul stelde een paar arrangementswijzigingen in het nummer voor, en presto: Cold Gin', het volledige nummer".

"Ik stond erop dat Ace het nummer zou zingen, maar hij weigerde en zei dat hij er de voorkeur aan gaf dat ik het zing. De originele versie van het nummer, zoals opgenomen op de eerste Kiss-demo, veranderde door de jaren heen heel weinig en bleef tot op de dag van vandaag een hoofdbestanddeel van onze concerten". 

De ironie van dit lied is dat Gene Simmons, die het zingt, niet drinkt en nooit drugs heeft gebruikt. Simmons beweert dat zijn enige verslaving aan seks is en dat hij met meer dan vierduizend vrouwen heeft geslapen. Dit nummer werd gespeeld op de begrafenis van wijlen gitarist Darrell 'Dimebag' Abbott van Pantera, gezien Kiss en Ace Frehley zijn favoriete band en gitarist waren.

 

24 februari 2024
Laurens Leurs