#Alcohol - Guided By Voices - Drinker’s Peace (1990)

#Alcohol - Guided By Voices - Drinker’s Peace (1990)

Drank. Alcohol. Soms plezierig, soms vervelend, vaak stof voor een straf liedje. Een weekje van licht beneveld tot zwaar in de goot.

Zoals wel vaker bij Guided By Voices lijkt het een niemendalletje, maar speel het twee keer en je bent ermee weg.

Dit zachte lied is een eerbetoon aan alcohol, die zoals Homer Simpson het uitdrukt, de oorzaak en oplossing is voor alle problemen in het leven. Het is geschreven door frontman Robert Pollard, die veel dronk in het openbaar. Vooral als hij optrad. Het nummer wordt verteld vanuit het perspectief van een man wiens hele leven om drinken draait. 

De song staat op 'Same Place The Fly Got Smashed' uit 1990, dat rond dit concept is opgebouwd. Guided By Voices had nog een dagelijkse baan (Robert Pollard als onderwijzer), toen ze dit nummer inspeelden. In die tijd gaven ze dat materiaal zelf uit met een oplage van ongeveer vijfhonderd albums. Ze maakten die muziek goedkoop, waarbij ze een gitaarversterker gebruikten om de zang te vervormen. Veel van hun nummers uit deze tijd zijn nogal schurend - hetgeen later zou worden omschreven als "lo-fi", maar hier gaat het alleen om stem en akoestische gitaar en dus het komt een stuk intiemer over.

De groep had het nog steeds moeilijk in 1992, toen ze besloten dat 'Propeller' hun laatste zou zijn, maar het album trok de aandacht van een klein label, genaamd Scat Records, dat de band tekende en dus besloten ze door te gaan. In 1994 brak de band dan door met 'Bee Thousand', wat hen nationale pers en een plekje op de Lollapalooza-tour opleverde. Scat maakte van de gelegenheid gebruik om 'Same Place The Fly Got Smashed' opnieuw uit te brengen, dat een nieuw leven kreeg.

Guided By Voices blijft intussen maar doorgaan met een paar pauzes ertussen. De langste onderbreking zat tussen 2010 en 2016. Robert Pollard werd productiever als songwriter naarmate hij ouder werd, publiceerde duizenden nummers en bracht vaak meerdere GBV-platen uit in één jaar. Van al die nummers heeft Drinker's Peace' enkele lijnen tekst waar hij met veel plezier op terugkijkt, met name: "My life is dirt, but you seem to make it cleaner / Reduce my felony to a misdemeanor." In een interview zei hij daarover: 'Dat is een behoorlijk rijm en het is een mooie gedachte over een relatie."

23 februari 2024
Laurens Leurs