Alcatraz Metal Festival 2015: alle troeven in handen

Achtergrond

De wereld staat niet stil, ook niet op festivalvlak. Terwijl festivals als Masters@Rock volledig afwijken van hun metalroots, profileert Alcatraz Metal Festival zich meer en meer als een grote, vaste waarde in de metalfestivalzomer. Laten we even kort overlopen waarom u volgende week naar Kortrijk moet afzakken.

De affiche oogt dit jaar opnieuw zodanig indrukwekkend dat enkele uitschieters noemen echt niet simpel is. Met Wolf en D-A-D begint het al bij de opening acts. Iedereen vindt zijn gading wel in de line-up. Of je nu verzot bent op thrash (Death Angel, Overkill beiden zaterdag, Annihilator op zondag) of als het gerust nog wat zwaarder mag (Death DTA, Carcass, Behemoth allen op zondag). Keel je ook graag zo hard mogelijk mee met de klassiekers van W.A.S.P (zaterdag), Accept en Venom (op zondag) of mag het gerust wat moderner (Trivium op zaterdag)? Met Sabaton en Powerwolf krijg je op zondag zelfs enkele jongere bands te zien voor wie het begrip "meezinger" geen geheimen meer kent.

Het gros van de metalheads begint bij dergelijke namen spontaan te kwijlen en dan hebben we nog niet eens Queensrÿche vernoemd, dat met 'Operation: Mindcrime' nog altijd een van de beste metalalbums ooit op haar konto heeft staan; of headliner Nightwish, een begrip in het symfonische metalgenre. Met Michael Schenker's Temple Of Rock heeft Alcatraz zelfs een special guest beet die op zichzelf al voor een enorme stimulans in de kaartenverkoop zal zorgen. De jongere broer van Scorpionsgitarist Rudolf brengt een overzicht van zijn rijk gevulde carrière met toppers van U.F.O, MSG en Scorpions. Met heavy metalband Armored Saint en gothic metalband Moonspell krijgen we ook nog enkele vertrouwde namen voorgeschoteld die nieuw werk voor te stellen hebben.

En alsof dat nog niet genoeg is, stelt de organisatie op een gloednieuwe locatie (de Lange Munte) nog een extra troef voor: een heus main stage, volledig in gevangenisthema. Want een indrukwekkend hoofdpodium hoort niet noodzakelijk bij een enorm festival waar ze alleen commerciële bagger door hun macbook persen. Rep u dus in een death metaltempo naar de officiële website voor tickets, want plaats is beperkt en u zal zich uw afwezigheid nog lang beklagen!

Alcatraz Metal Festival vindt plaats op 8 en 9 augustus in Kortrijk.

30 juli 2015
Nic De Schepper