Alcatraz 2019: een garantie op onvergetelijke ervaringen

Voorbeschouwing

Alcatraz 2019: een garantie op onvergetelijke ervaringen

Ze zijn daar bij Alcatraz - vergeef ons alstublieft de zeurderige Planckaertsterm - al enkele jaren "goed bezig". Op dik tien jaar tijd is het festival immers uitgegroeid van een kleinschalig ééndagsmetalfeestje in de Brielpoort tot een groots, driedaags festival dat probleemloos de concurrentie aan kan gaan met de grote spelers.

Drie jaar geleden strikten ze nog Twisted Sister voor het allerlaatste optreden op Europese bodem. En ook dit jaar pakken de organisatoren weer uit met enkele heerlijke primeurs en innovaties. Een bloemlezing dringt zich op.

Vrijdag, Swamp stage 22u00: Vio-lence

Bij Alcatraz zijn ze verzot op Bay Area thrash. De naam van het festival verwijst immers naar de grootste trekpleister van San Francisco en er zijn nog nauwelijks bands uit de stroming te vinden die de affiche nog niet hebben gesierd. Eentje daarvan was Vio-lence, in 1985 opgericht en nadien gedeeltelijk opgegaan in Machine Head. Na een hiaat van een kleine twintig jaar, een korte reünie net na de millenniumwissel niet meegeteld,  komt het vijftal eindelijk voor het eerst in haar bestaan naar Europa en - u raadt het al - Alcatraz heeft de primeur te pakken. Een must see dus voor alle thrashfans.

Zaterdag, Prison stage 23u00: Avatar

Wie neemt de fakkel over, wanneer de grote namen onvermijdelijk de handdoek in de ring gooien? Het Zweedse Avatar is één van die jongere bands die vanuit de underground zwaar aan populariteit winnen en stilaan rijp zijn voor een headlinerspot. Bij Alcatraz sprongen ze jaren geleden meteen op de Avatar-trein en nu durven ze het als eerste middelgrote festival ook aan om de geschifte bende rond frontman Johannes Eckerström effectief te laten headlinen. Die lieten alvast weten dat ze het vertrouwen dubbel terug zullen betalen met extra toeters en bellen. Ze plannen dit jaar zelfs een allereerste live-dvd en welke setting is daarvoor geschikter dan de Alcatraz-gevangenismuren?

Iedere dag, La Morgue, van 's middags tot 's avonds: talent van eigen bodem

Het is een opmerking, die je op facebook ziet passeren telkens wanneer een festival namen bekend maakt: waarom geven jullie talent van eigen bodem geen duwtje in de rug? Om die zageventen nu van antwoord te dienen, komt Alcatraz dit jaar met een nieuwe primeur. De bands op de Swamp en Prison stages zijn niet meteen uw ding? Trek richting het splinternieuwe La Morgue en leer minder bekende Belgische of Nederlandse bands kennen. Sommige namen, zoals Hemelbestormer (dit jaar ook nog op Graspop), Miava of Cowboys and Aliens doen wellicht al ergens een belletje rinkelen. De rest moet u dit jaar dan maar gaan leren kennen. Wij kunnen u verzekeren: er zitten nog pareltjes tussen.

Alcatraz festival vindt plaats van 9 t/m 11 augustus in Kortijk. Alle informatie vindt u hier. 

3 augustus 2019
Nic De Schepper