Alcatraz 2016: vrijwillige opsluiting

Achtergrond

Met Graspop Metal Meeting mag het epicentrum van de Vlaamse metalfestivalzomer dan wel ergens langs de Antwerps-Limburgse grens lopen, ook in West-Vlaanderen kunnen liefhebbers van de hardere genres uitgebreid het duivelse hartje luchten. Op 13 en 14 augustus laten we ons weer gewillig opnemen in de Alcatrazgevangenis, die voor de tweede keer op het sportcomplex de Lange Munte in Kortrijk werd opgetrokken.

De organisatie van het tweedaagse festival maakt zich sterk jaar na jaar een beetje meer te groeien. Nieuw is dit jaar onder meer de rockbar met terras El Presidio, genoemd naar de militaire basis die uitkijkt over de baai van San Francisco, waar ook het originele Alcatraz zich bevindt. De inspiratie hebben ze ongetwijfeld gehaald bij het Classic Rock Café op Graspop. Ook in El Presidio kan u overigens genieten van rockklassiekers terwijl u op uw gemak een pintje drinkt. Bovendien zal er een breed aanbod zijn aan verschillende bieren die u in een glas worden geserveerd.

Maar de grote reden om een weekendje richting Kortrijk te trekken is uiteraard de line-up. Elk jaar opnieuw weten ze bij Alcatraz een mooie affiche samen te stellen die liefhebbers van zowat alle subgenres aanspreekt. Wat dacht u van Whitesnake, Airbourne, Anthrax én dan nog eens een headliner als Within Temptation? Voor vele festivals is dat een droomaffiche, voor Alcatraz een zaterdagavond. En dan heeft u al enkele sterke jonge acts zoals Avatar en The Answer en cultbands als Triptykon en Ministry zien passeren.

Zondag wordt al eens als rustdag bestempeld, maar in de bekendste gevangenis ter wereld doen ze daar niet aan mee. Met Kreator, Flotsam & Jetsam en Exodus wordt er gethrasht dat het geen naam heeft. Tussendoor zorgen de Finnen van Korpiklaani voor wat troldansmuziek en komt ook de nog steeds behoorlijk ravissante Lita Ford langs. Met Avantasia heeft Alcatraz een act weten te strikken die ongetwijfeld veel volk zal lokken. Echt dikwijls trekt het metaloperaproject van de Duitser Tobias Sammett immers niet op tournee. Qua orgelpunt krijgen we nog eens het allerlaatste concert van Twisted Sister in de Benelux. Als u nu nog niet overtuigd bent dat u Alcatraz dit jaar zeker niet mag missen, dan zullen we u wellicht nooit kunnen overtuigen om af te zakken.

8 augustus 2016
Nic De Schepper