Affaire - Thoughts And Pleasure

Affaire - Thoughts And Pleasure

Dit duo doet waar Belgen het best in zijn.

Affaire is een project van Michiel Ritzen in samenwerking met Nick Caers. Vorig jaar brachten ze een eerste rockgerichte ep uit, maar op het volgende exploot vervelt het duo resoluut tot een two-men-multiple-machines-act waarin een aparte mix van elektronica en rock wordt gebracht, die doet denken aan Arbeid Adelt!, maar dan in het Engels of aan Talking Heads, maar dan met een dosis Belgisch surrealisme.

Thoughts And Pleasure loopt de ep vooruit en laat dravende drumcomputers, een resem synths, een stuwende gitaar en stuiptrekkende vocalen horen. Een mix die bruist van energie en oververhitte zenuwachtigheid bevat, maar toch net genoeg toegankelijk blijft. Als psycholoog en hulpverlener is Michiel doorgaans bezig met de gedachtegang van anderen. In Thoughts And Pleasure kruipt en kijkt hij voor één keer in het eigen hoofd. Uiteindelijk blijft er in essentie maar één zekere, licht zelfbespottelijke conclusie over.

De videoclip is een eigen productie die in samenwerking met Vincent Lynen tot stand gekomen is. Beelden weerspiegelen de live dynamiek tussen de twee protagonisten. Het contrast tussen een op-de-knoppen-gefocuste Nick en de energetische bewegingen van Michiel op gitaar en vocalen komt terug in de gesplitste frames en trippende zwart-wit beelden.

18 juni 2023
Marc Alenus