#AdrianBelew - Talking Heads - Born Under Punches(1980)

#AdrianBelew - Talking Heads - Born Under Punches(1980)

Een weekje een superster uit de zogeheten “tweede rij” of zoals in de fantastische mooie docu uit 2013 gesteld: “Twenty Feet From Stardom” een machtig portret over de backingzangeressen en -zangers die de sterren op het eerste plan vanuit hun plekje op de achtergrond naar een hogere sfeer begeleiden. Deze week geen backingvocalist, maar een fenomenale snarenkunstenaar uit die tweede rij die een weekje het volle spotlicht verdient.

Brian Eno is niet enkel een "state of the art" artiest en producer, maar ook een talentscout grand cru, want hij had ook snel in het snuitje dat het talent van de jonge Adrian Belew "bruikbaar" was voor Eno zelve. Eno had diens gitaar-tovenarij al kunnen checken bij Frank Zappa en had hem ook al uitgebreid “gebruikt” bij opnames van David Bowie.

In 1979 was Eno samen met David Byrne al aan de slag geweest met het duo-project 'My Life In The Bush Of Ghosts' en met de pre-productie van 'Remain In Light' op de Bahamas. Voor beide projecten zochten ze nog veel “gitaarinput”, waarvoor Belew werd gesolliciteerd. Belew was de gitaarinstallatie nog maar aan het opzetten en volume en klank aan het testen, toen Byrne en Eno al enthousiast begonnen op te nemen: “We want you to do all that stuff”, en er werden lange improvisaties en jams opgenomen. Eén dag van wilde gitaarlicks en absurde klanken was voldoende om het geheime ingrediënt van 'Remain In Light' te bepalen.

Eno en Talking Heads waren dermate enthousiast dat ze Belew mee op tournee vroegen met dit exuberante resultaat. Naar verluidt, is de Fender Stratocaster, die Belew hier bespeelt, eentje van Jimi Hendrix die ooit onbruikbaar werd, omdat hij ze tijdens een optreden in brand stak, waarna ze door Frank Zappa gekocht en gerestaureerd werd en op zijn beurt werd uitgeleend aan Adrian Belew. Ook als het niet waar is, is het goed gevonden.

23 augustus 2022
Patrick Van Gestel