#AdrianBelew David Bowie - Stay (1978)

#AdrianBelew David Bowie - Stay (1978)

Een weekje een superster uit de zogeheten “tweede rij” of zoals in de fantastische mooie docu uit 2013 gesteld: “Twenty Feet From Stardom” een machtig portret over de backingzangeressen en -zangers die de sterren op het eerste plan vanuit hun plekje op de achtergrond naar een hogere sfeer begeleiden. Deze week echter geen backingvocalist maar een fenomenale snarenkunstenaar uit die tweede rij die een weekje het volle spotlicht verdient: Adrian Belew.

 

Negenentwintig was hij op deze live-registratie van Stay door David Bowie en hij wordt door de Meester zelve met naam en toenaam ingeleid. Niet slecht voor een pummel uit Kentucky (Covington, °23-12-1949) die behoorlijk funky de aanzet van het nummer geeft maar na twee minuten 50 seconden moet je goed opletten wanneer Bowie zijn microfoon terug op de stand plaatst en met armen gekruist vijf stappen achteruit zet om de vloer helemaal aan Belew te geven die, na een trap op zijn effectpedaal, even toont waar het hem allemaal om draait: onaardse, onconventionele scheur- en piepgeluiden verheffen tot iets wat je niet verwacht uit een gitaar….

Fenomenaal, maar het is nog maar een aanzet, even later (minuut 4:40) doet hij het nog eens in het tienvoud over met een buitenaardse slide terwijl de baas én stergitarist Carlos Alomar (check zijn glimlachende blik op 6:30) goedkeurend mee knikken, zo van, “kijk nu toch eens wat wij hier hebben meegebracht”…

Ik kan daar intens van blijven genieten ook al heb ik het clipje tig keer gezien… En Belew doet het allemaal met een vanzelfsprekendheid en flair, ‘ik speel elke dag met David Bowie’, wat een baas! Belew zou nog regelmatig met hem samenwerken en werd een maatje: "It was pretty unexplainable to be on tour with David Bowie, he is such a superstar, and yet you have a personal relationship with him where you're eating with him, laughing and talking every day."

22 augustus 2022
Laurens Leurs