Achtergrond: vijf namen om te onthouden voor Sjock festival.

Achtergrond: vijf namen om te onthouden voor Sjock festival.

Voor het festival was de line-up voor de vijfenveertigste editie zonder twijfel een hobbelige rit. De tocht verliep met vallen en opstaan en een reeks tegenslagen. Maar ongeveer drie jaar sinds de eerst bevestigde band, heeft de organisatie toch weer een geweldige affiche vol alternatieve muziek in elkaar weten te boksen. Uit de netjes vijfenveertig namen tellende affiche willen we toch vijf, misschien wat minder gekende namen, toelichten. 

Clowns (vrijdag 8 juli - At The Titty Twister 20h55)

Tussen de grote namen van vrijdag staat ook, Clowns, een Australische hardcorepunkband (denk The Bronx meets The Hives meets Danko Jones) . De band werd opgericht in 2009 in Melbourne en heeft ondertussen al vier studioalbums op de teller. ‘Nature/Nurture’ is hun laatste album, dat bij Fat Wreck Records uitkwam. De band is op Europese toer en een stop op Sjock kon uiteraard niet ontbreken. 

Cosmic Psychos (zaterdag 9 juli – Mainstage 16h35)

Ook op zaterdag kunnen we ons opmaken voor een rondje Australiërs, wel wat ouder te verstaan. Cosmic Psychos zijn al sinds begin jaren tachtig leveranciers van bulldozer-punk. Als je gek bent op fuzzy baslijnen, wah-wah gitaar en lekker meebrulbare refreinen dan ben je bij dit trio aan het juiste adres. En zoals dat spijtig genoeg gaat met gangmakers, hun fans (oa Buzz Osborne van  (the) Melvins,  Donita Sparks van L7, Kurt Cobain zaliger en Pearl Jam’s Eddie Vedder)  brachten het verder dan deze drie het ooit zullen schoppen. Maar of ze daar wakker van liggen, wij denken van niet. In ieder geval van hun handvol Europese shows blijven er maar twee open, dus je weet waar je moet zijn. 

Spermbirds (zaterdag 9 juli - At The Titty Twister 19h00)

Spermbirds bestaan al net zo lang als Cosmic Psychos, sinds 1982, komen uit Kaiserslautern, en wisten met hun debuut in 1986 ‘Something to Prove’, vol snelle hardcore punk de nodige deuren te openen in Duitsland en ver daar buiten. De band bestaat nog steeds (na een kleine hiaat), en toert op geregeld  tijdstip in vooral Duitsland, toen de band enkele maanden geleden in Aken speelden, maakten een reeks oude en nieuwe fans de oversteek. Wie er nog spijt van heeft en er niet bij was, of zin heeft in een bisnummer raden we ten zeerste deze Spermbirds aan. 

Peter Pan Speedrock (zaterdag 9 juli – Mainstage 19h55)

De laatste twintig jaar stond Peter Pan Speedrock al zes keer op het podium bij Sjock Festival, dus toen de band besloot na vijf jaar stilte , een reünietoer te doen, was de keuze voor Sjock snel beklonken.  Dus maak je alvast klaar voor een laatste maal, eerlijke, no-nonsense grootste hits rock-’n-roll van het bekendste Eindhovense trio. Buckle Up And Shove It. 

The Bobby Lees (zondag 10 juli - At The Titty Twister 15h40)

The Bobby Lees is een heel wat jongere Amerikaanse rockband, opgericht in 2018 in Woodstock, New York. Ze spelen garagepunk, zoals het hoort te zijn, snel, fris en energiek. Er worden nogal wat grote namen genoemd in de buurt van dit netjes verdeelde twee dames, twee heren kwartet. 

Tweede album ‘Skin Suit’ (2020) werd opgenomen onder leiding van Jon Spencer, Henry Rollins is fan, en sinds kort zit de band op Mike Patton’s Ipecac records, waarop ze debuteren met de EP ‘Hollywood Junkyard’ en waar deze maal Vance Powell (Jack White, Bleached, The Raconteurs) voor de productie tekende. En waar rook is .... 

Meer info & tickets, via Sjock uiteraard. 

6 juli 2022
Bert Gysemans