Acht aanraders voor ESNS 2021

Acht aanraders voor ESNS 2021

Ook in 2021 zullen festivals nog een tijdje niet synoniem zijn voor "op elkaar gepakt uren wachten op die ene artiest", maar ESNS kwam afgelopen november met dé oplossing. Het toonaangevende Groningse showcasefestival organiseert dit jaar namelijk geen live gebeuren, maar wel een vierdaagse livestream van 13 tot 16 januari, met meer dan honderdtachtig artiesten op het programma. Om de keuzestress te verminderen, kozen wij acht acts uit het lijstje.

WOENSDAG 13 JANUARI 

David Numwami (21u10 @ ESNS01)

Deze Belg brengt een mix van popmuziek en experiment. Ideaal om mee van start mee te gaan. David Numwami zorgt voor een frisse bries door de Belgische popmuziek met vrolijke songs en gedurfde funky remixes. Maar deze artiest heeft ook een breekbaar kantje, dat doorsijpelt in Stereo

Chibi Ichigo (22u20 @ ESNS04)

Sommigen kunnen zeggen dat 2020 een goed jaar was en Chibi Ichigo is er daar één van. Met haar deelname aan 'De Slimste Mens' werd niet alleen zij, maar ook haar liefje Umi Defoort gekatapulteerd tot Bekende Vlaming. Wat er nog meer schuilt achter deze "kleine aardbei" (Chibi Ichigo in het Russisch), willen we graag ontdekken op ESNS. 

DONDERDAG 14 JANUARI

Hayes & Y (20u25 @ ESNS04)

Onze donderdagavond op ESNS starten we met Hayes & Y, een vierkoppige band met leden uit Bulgarije en Finland. Inspiratie halen ze uit zowel eightieselektronica als hedendaagse indie, wat ons meteen nieuwsgierig maakte naar hoe dat dan live klinkt. All Pressure / No Pleasure, een song opgenomen tijdens de lockdown, klinkt alleszins veelbelovend.

Yotto (22u40 @ ESNS03)

Waar Yotto vijf jaar geleden begon met het releasen op Anjunadeep, is hij dit label ondertussen ontgroeid en startte hij in 2020 een eigen muzieklabel op onder de naam Odd One Out. Een toepasselijke naam, want deze Finse producer doet zijn eigen zin: soms eens zweverige deephouse, dan weer techno die je met je beide voeten weer op de grond zet. Benieuwd wat ESNS ons brengt. 

VRIJDAG 15 JANUARI

Lous And The Yakuza (20u45 @ ESNS01)

De prijs voor de kortste stream van het jaar gaat nu al naar Lous and the Yakuza. Als je deze artieste aan het werk wil zien op deze editie van ESNS, ben je er best snel bij, want ze is slechts vijf minuten op het zwarte scherm te bewonderen. Ze werd onlangs verkozen tot 'Mens van het Jaar' door Knack en wij zijn dan ook heel benieuwd wat deze Belgische allemaal in haar mars heeft. Na het beluisteren van debuutalbum 'Gore' hebben we alleen maar goede verwachtingen. 

Decolonize Your Mind Society (22u00 @ ESNS02)

En de prijs voor meest inspirerende naam op de affiche gaat dan weer naar Decolonize Your Mind Society, een Hongaars zestal dat een mix brengt van rock, jazz, soul en pop. Deze op zijn minst uniek te noemen sound vond haar oorsprong in psychedelische rituelen en de Fourth World-muziek van Jon Hassell en Brian Eno. ESNS is trouwens één van de eerste festivals waarop we deze band kunnen bewonderen. Ze brachten in oktober van vorig jaar hun debuutalbum uit. 

ZATERDAG 16 JANUARI

Froukje (21u00 @ ESNS01)

Omdat het niet altijd Engelstalige muziek moet zijn, kiezen we er op deze laatste dag voor om te luisteren naar Froukje, een Nederlanse zangeres die liedjes brengt in de eigen taal. Met 'Groter Dan Ik' bracht deze Rotterdamse vorig jaar de discussie rond de klimaatcrisis terug op gang, maar het moge duidelijk zijn: grote boodschappen gaan volgens haar hand in hand met goede dansmuziek. 

SMANDEM. (23u15 @ ESNS03)

Wij sluiten ESNS af met niemand minder dan SMANDEM.. Dit Amsterdams viertal haalt naar eigen zeggen de boter bij artiesten als Herbie Hancock en Wayne Shorter, maar ook Travis Scott en Drake horen tot de inspiratiebronnen. Dit resulteert in heel erg dansbare jazz en soul en een geweldige afsluiter voor deze online editie. Tot volgend jaar! 

12 januari 2021
Annelies Rom