Absolutely Free Festival 2017 - feesten en/of headbangen

Voorbeschouwing

U hebt Rock Werchter, Dour, Couleur Café en Rock Herk overleeft en bent intussen platzak door de hoge inkomprijzen en de peperdure bonnetjes. Wat nu? Dan gaat u toch gewoon naar Absolutely Free Festival! In ruil voor drie lege batterijen kan u al helemaal losgehen op beats van enkele topdj’s (vrijdag 4 augustus) en op de verrukkelijke gitaarklanken van (inter)nationale bands (zaterdag 5 augustus).

Voor de vrijdagse feestbeesten

De aftrap zal worden gegeven met de zwoele beats van Solco. Na eerdere passages op onder andere Tomorrowland en Pukkelpop, zakt Mathias Sourbron nu dus met zijn kersverse ‘Malpensa EP’ onder de arm af naar Genk om de keet op te warmen. Hij zal u voorzien van een stevige portie dromerige house en techno, ideaal om u voor te bereiden op wat nog komen zal.

Vervolgens kan u bij Explore - een vierde deel van het dj-collectief Losco - terecht voor een smakelijke mix van hiphop, soul en r&b. Zijn stijl is vergelijkbaar met die van Kaytranada of LeFtO: dynamisch, bassloaded en gewoon fenomenaal. Na een duizelingwekkende tournee doorheen het Amerikaanse continent en passages op evenementen over heel de wereld, keert de Limburger terug voor zijn voorlopig laatste performance, althans tot zijn nieuwe EP af is.

Voor heviger geweld is er dan weer Jewels. De Perenaar staat bekend om zijn pompende hiphop, trap en future bass. U kent hem allicht van het evenement ‘Grensloos’ in de Forty Five, of van de memorabele Boiler Room-set op Pukkelpop 2016. Eén ding staat vast: dansen zal u, zonder twijfel.

Verder is het nog uitkijken naar Faisal. Ja, inderdaad: Faisal Chatar. U kent hem als sidekick van Otto-Jan Ham in De Ideale Wereld en als radiopresentator van het programma ‘Playground’ op Studio Brussel, maar u zou hem moeten kennen als een bom van een dj. Van James Brown en The Roots tot Kendrick Lamar en Vince Staples, u zal worden verrast met een brede waaier aan plaatjes, steeds met de nadruk op hiphop.

Bent u echter al die hiphop even beu? Dan kan u altijd eens een kijkje nemen bij Pional. De Spanjaard serveert u ravissante deephousemelodieën op een bedje van bas met een snufje soul. Need we say more?

Uiteindelijk is er nog de Britse George Fitzgerald. Zijn ontspannen doch dansbare muziek vormen de ideale afsluiter van de vrijdag van AFF. Of u nu liever op de weide gaat zitten met een cocktail in de hand of toch nog enkele laatste danspasjes wil placeren, voor beide zit u goed bij Fitzgerald. Luister maar eens naar het nummer Full Circle van zijn album ‘Fading Love’. Heerlijk hé? We know!

Als u nu nog niet uitgefeest bent, kan u nog steeds terecht op de “Affterparty”, met op het menu: Chicago Habit, San Soda en Flapjackers. Goed voor feestplezier tot de eerste lijnbussen weer rijden. Op die manier hoeft u zelfs geen overnachting of nachtvervoer te regelen. Ideaal toch?

Voor de zaterdagse headbangers

Nog zoiets wat je op weinig andere festivals ziet: je kan de artiesten ook al eens een vraag stellen als gewone muziekfan. Want er worden bijvoorbeeld interviews georganiseerd met Rhinos Are People Too en El Yunque. Zo hoort u het ook eens van de andere kant van het podium.

Maar genoeg geluld, tijd voor ander gezever. Waarom u naar Genk moet afzakken, zegt u?  Wij kunnen wel een paar redenen verzinnen.

Eén daarvan is zowaar Duits en heeft enkele klassiekers op de arm van de gitaren gekerfd. Hoewel, The Notwist beperkt zich niet tot gitaren, maar laat ook de synths en de samplers hun werk doen. Dat resulteert steevast in een uiterst dansbaar, maar tegelijk ook stevig rockend geheel, waarin de eigen origine - The Notwist begon als punkgroep, maar breidde steeds verder uit - nooit wordt verloochend.

Een heel ander geval zijn King Khan & The Shrines. Lichtelijk geschift zou een stevig understatement zijn. Compleet van de pot gerukt past er beter bij. Rock-'n-roll zoals ze dezer dagen nog maar weinig gemaakt wordt, gecombineerd met een show waar je broek van afzakt. En neem dat gerust letterlijk. Probeer tijdig je mond te sluiten opdat er geen insecten in gaan wonen, maar vergeet vooral niet van het spektakel te genieten.

Dead Neanderthals zit dan weer op een heel andere golflengte. De meest recente plaat van deze duistere Hollanders bevatte welgeteld één nummer. Maar dat nummer houdt je dan ook ruim een half uur aan je hoofdtelefoon gekluisterd. Niet voor de hand liggend en al zeker niet op een festival, maar AFF is gelukkig geen doordeweeks festival en kan prat gaan op een reputatie op het vlak van gewaagd programmeren en er nog mee wegkomen uit. Als je houdt van experiment, is dit absoluut niet te missen.

El Yunque is nog zo'n band, die wij voor de eerste keer onder de mijntorens van Genk zagen schitteren. Brute kracht gecombineerd met de gekste teksten en een stel jonge honden, die je met huid en haar willen verscheuren. Eerder dit jaar zagen we ons toenmalig gevoel nog eens bevestigd, toen ze het voorprogramma van Xiu Xiu verzorgden, en nu gaan ze ook u over de streep trekken.

3 augustus 2017
Jeroen Poelmans