Abel Ghekiere - Love Supreme

Abel Ghekiere - Love Supreme

Vijf jaar geleden overleed beeldend kunstenaar Joris Ghekiere. Zijn muzikale zoon laat zich door zijn werk inspireren. 

In april verschijnt ‘voor het verdwijnt, en daarna verschijnt’, het debuutalbum van Abel Ghekiere. Daarop zijn de herinneringen aan zijn vader, beeldend kunstenaar Joris Ghekiere, inspriatiebron en rode draad.

Vader Ghekiere (1955-2016) nam als schilder een eigenzinnige en dubbelzinnige positie in. Hij pinde zich niet vast op een schriftuur, maar verkende diverse schildertechnieken en -stijlen. In zijn werk dienden internetbeelden of eigen foto’s vaak als vertrekpunt. Dit leidde tot een oeuvre waarbinnen figuratieve afbeeldingen en abstracte beelden op elkaar inwerken.

Waar Joris de draad noodgedwongen liet vallen, pikt zoon Abel hem opnieuw op. Met klarinet, gitaar, piano, cello en veldopnamen gaat hij op zoek naar resonantie aan de hand van een intuïtief en soms uitgekleed proces van muzikale expressie.

Eerste single Love Supreme komt zo niet met een gewone videoclip, maar wel met visuals ontleend aan het werk van zijn vader en achter elkaar gezet door de cinematografe Camille Ghekiere. De track start met een opname van vader en zijn zonen en wat volgt, is een instrumentale, filmische stroom aan mijmerende, maar ook eigenzinnige muziek.

28 januari 2021
Marc Alenus