AB in de breedte

Achtergrond

De AB in Brussel, toch reeds decennialang een huis van vertrouwen, blijft zich steeds opnieuw uitvinden. Dat doet de AB niet alleen. Het cultuurhuis trekt volop de kaart van de samenwerking. Met andere huizen waar andere genres worden voorgesteld. Die samenwerking schept  tegelijk de mogelijk voor een bredere programmatie maar ook voor artistieke avonturen: het Bozar Electronic Arts Festival loopt zo samen met de Bozar en met Flagey wordt het nieuwe project Amatorski een platform gegeven.

AB in de breedte



AB heeft ook doorgedreven plannen met het Amerikaanse Theater dat letterlijk en figuurlijk onder het stof wordt gehaald. Deze zaal met 1200 plaatsen zal niet enkel voor concerten gebruikt worden maar het is de bedoeling om er ook repetitie- en opnamefaciliteiten te voorzien voor jonge Brusselse (of perifere) groepen.

Ook nieuw talent wordt ondersteund bij Artists in Residence. Dit jaar zijn dat de Little Dots en Billie Kawende die op de persconferentie een behoorlijk indrukwekkend staaltje van haar talent kwam tonen.

Twee nieuwe projecten, één voorlopig éénmalig, een ander van wellicht twee seizoenen. Voor het concert  van het Bent Van Looy concert mag iedereen die met de fiets komt aan halve prijs binnen en krijgt wordt de Steenstraat omgetoverd tot een fietsenparking. De bedoeling is duidelijk: met de fiets naar het rockconcert moet de trend van de volgende jaren worden. Het andere project is van een langere adem en kreeg de voor zichzelf sprekende naam Dub be good to me Celebrating 45 years of Dub. Het is een soort uitgesponnen eerbetoon met concerten, lezingen, enz. aan die zeer invloedrijke muziek uit Jamaica. Voor de liefhebbers van King Tubby en zijn eindeloze muzikale stamboom, een buitenkans!

Als slotbemerking toch nog dit: AB is er – weer eens – in geslaagd een uiterst boeiende seizoensaffiche samen te stellen vol afwisseling in genre en taal, met artiesten van over heel de wereld, met gekende namen maar ook met illustere nobodies die wachten op een Brusselse passage om de wereld te veroveren.

Voor alle info slechts één adres: www.abconcerts.be.

27 augustus 2013
Frank Tubex