#Aarde - Loudon Wainwright III - Hard Day On The Planet (1986)

#Aarde - Loudon Wainwright III - Hard Day On The Planet (1986)

Voor deze week zochten we naar songs waarin de aarde in de vele vormen en gedaanten wordt bezongen.

Een satire schrijven over milieu-activisme is een hachelijke onderneming in het songschrijverschap, maar een kolfje naar de hand van Loudon Wainwright III. Hard Day On The Planet uit 1986 was griezelig scherp in de voorspellingskracht met een tekst als: “A new disease every day” en referenties naar de brandende bossen van Californië: “In California, the body counts keep getting higher / It’s evil out there, man that state is always on fire”, begeleid door de akoestische bas van meester Danny Thompson.

“I wrote it in the mid-eighties when it seemed like everything was going to end. And so, it’s kind of a perennial, I suppose”, grapte hij in 2016. Hij, voor de novieten, is Loudon Wainwright III (Chapel Hill, 5 september 1946), een Amerikaanse songwriter. Hij werd vooral bekend vanwege de hit Dead Skunk (In The Middle Of The Road) uit 1972, met pianist Teddy Wender en vanwege zijn rol als Captain Spalding (de zingende chirurg) in drie afleveringen van de televisieserie M*A*S*H.

Maar zijn muzikale reputatie reikt verder. In zijn kenmerkende ironische stijl heeft Wainwright meer dan twintig albums opgenomen. Twee van die albums werden genomineerd voor een Grammy. Wainwright heeft ook meegespeeld in een aantal films, waaronder kleine rollen in 'The Aviator' en 'Big Fish'.

Wainwright groeide op in Bedford, een welvarende gemeente in Westchester County. Hij is een directe afstammeling van Peter Stuyvesant. Wainwrights carrière begon aan het eind van de jaren zestig. Hij speelde al gitaar op de middelbare school, maar verkocht dat instrument om yogalessen te kunnen betalen, toen hij in San Francisco woonde. Later, in Rhode Island, bezorgde zijn grootmoeder hem een baan op een scheepswerf. Daar schreef hij zijn eerste nummers.

Nadat hij weer een gitaar had gekocht en zo'n twintig nummers had geschreven, besloot Wainwright naar Boston en New York te trekken om te spelen in folkclubs. Wainwright was een tijdlang getrouwd met de Canadese singer-songwriter Kate McGarrigle (van het folkduo Kate & Anna McGarrigle). Die stormachtige relatie was de inspiratiebron voor enkele van zijn betere songs. Kate is tevens de moeder van twee van zijn kinderen. Wainwrights zus Sloan is eveneens zangeres en ook zijn zoon Rufus en dochter Martha zijn singer-songwriters.

15 februari 2024
Laurens Leurs