#Aarde - Julian Cope - World Shut Your Mouth (1987)

#Aarde - Julian Cope - World Shut Your Mouth (1987)

Voor deze week zochten we naar songs waarin de aarde in de vele vormen en gedaanten wordt bezongen.

Julian Cope had er al een muzikaal leven op zitten, toen hij dit schreef. Het is namelijk de eerste single van zijn derde solo-album 'Saint Julian'. Opvallende titel, want zijn eerste solo-album droeg dezelfde titel als deze song.

Met The Teardrop Explodes kende Cope al niet het succes dat hij verdiende en ook solo duurde het tot deze single voor hij enige potten brak, hetgeen niet wegneemt dat hij een trouwe schare fans had en heeft.

Het is meteen ook zijn grootste hit, voor zover daar sprake van kan zijn, want hij bereikte nummer negentien in het VK en nummer vierentachtig in de hitparade van de VS. Tot op heden is het ook de enige keer dat hij de hitparade in geraakte.

Cope gaf ooit ruiterlijk toe dat het nummer ergens tussen Hang On Sloopy en I Love Rock ’n’ Roll in zat en dat hij ook enkele akkoorden van Louie Louie had geleend. Klassieke rock-'n-rol dus.

Over het succes van de single zei hij zelf: "I hated [being a pop star]. I hated the assholes. And I hated the fact ... it's what Smithy [Mark E. Smith] said himself, that all the English bands act like peasants with free milk. All their belligerence went and they turned into forelock-tugging gruelheads as soon as they were around record company types". Opvallend wel dat dit dan net zijn meest popgeënte single is.

18 februari 2024
Patrick Van Gestel