A Place In Between - Syn

A Place In Between - Syn

Sedert 2019 is Gert Stockmans actief als muziekfotograaf voor Psychonaut, Pothamus, Mantis en meer. Daarnaast is hij arts en werkt in deze pandemische tijden mee aan de opvang van COVID-patiënten. Muziek is voor Gert een uitlaatklep die - en we trappen hier even een open deur in - volledig wegviel toen de eerst lockdown in maart 2020 aanbrak. Wij als daMusic-fotogra(a)f(en) kunnen hem daarin alleen maar bijtreden.

Dan maar de bestofte gitaar uit de hoek halen, dacht hij. En kort nadien waren er al de eerste demo's. Gert stuurde die door naar enkele bevriende muzikanten en het was Thomas Francot, gitarist bij Mantis, die voorstelde om hier samen verder aan te werken. De kiem voor A Place In Between was gelegd.

Het eerste resultaat van die samenwerking, Inspiral, ingeblikt met de hulp van Mantis-drummer Ruben Vandael en met de vocals van Sam Coussens van Pothamus, werd in het najaar van 2020 op de wereld losgelaten. Nadien werd er ijverig aan een eerste plaat gewerkt, maar de COVID-maatregelen maakten repeteren onmogelijk. Het is dus nog even wachten op die debuutplaat.

Om de tussentijd te overbruggen en de creatieve flow gaande te houden, maakten Gert en Thomas Syn, een nieuw nummer dat los staat van de albumtracks. Het werd afgewerkt in de homestudio van Thomas. Ook nu werd beroep gedaan op Sam Coussens voor de zang. “Het gaat vooral over het overbrengen van een sfeer, een gevoel. Heel open en voorlopig ongedefinieerd”, aldus Sam.

Het werd een beetje een atypisch nummer voor A Place In Between door de elektronische beats en het gebruik van synths, wat bijdraagt tot een broeierige sfeer vol onderhuidse spanningen.

“Onze muziek ontstaat eigenlijk heel organisch vanuit een idee van Thomas of mezelf dat we dan laagje per laagje verder uitwerken. Hierbij staat onze liefde voor sfeervolle gitaren en reverbpedalen voorop”, vertelt Gert. “Onze invloeden zijn zeer breed (van ambient over postrock tot black metal). Voor A Place In Between staat sfeer altijd voorop. Hoe de luisteraars het gevoel van onze muziek invullen, laten we aan hen over.”

De bedoeling is dat de debuutplaat in juni 2021 wordt opgenomen in de Dunk Studios.

13 maart 2021
Patrick Van den Troost