A Big RAT: Antwerpen als voortrekker van de improvisatiemuziek

Voorbeschouwing

Van 15 tot 26 november wordt Antwerpen twee weken lang de focus van de internationale jazz -en improvisatiemuziek.

Met de steun van de Stad Antwerpen werden Vlaams jazzdrummer Teun Verbruggen en Zweeds saxofonist Mats Gustafsson als curatoren gevraagd om een reeks concerten op te stellen waarbij zowel lokale als internationale jazzartiesten gloednieuwe stukken presenteren. Er wordt daarbij beroep gedaan op toonaangevende cultuurhuizen in Antwerpen als DEStudio, Rataplan en Arenberg.

Speciaal voor zijn concert in Antwerpen heeft de Zweedse saxofonist Gustafsson het gloednieuwe “HIDROS 8 – HEAL” geschreven. Het stuk gaat in première in De Studio op 23 november 2016. In het stuk wordt een poging gedaan om hedendaagse conflicten in ideologie, cultuur en politiek aan te halen en met elkaar te verzoenen. Thema’s die de laatste weken meer dan ooit actueel lijken te zijn. Het stuk wordt opgedragen aan Gustafssons jonge dochter, die symbool staat voor de nieuwe generatie jongeren die momenteel opgroeien in deze steeds sneller veranderende en polariserende wereld en wordt uitgevoerd door een internationale groep musici, afkomstig uit de werelden van de geïmproviseerde muziek, free jazz, noise en rock uit Noorwegen, Zweden, Portugal, Italië en Oostenrijk. Elke muzikant werd hoogstpersoonlijk door Mats Gustafsson uitgekozen.

De voorstelling zelf bestaat uit een serie van concerten, die eind november doorheen Antwerpen worden georganiseerd op verschillende speelplekken. Het doel van “A Big RAT”, een duidelijke knipoog naar het bekende Vlaamse muzieklabel Rat Records, is om, net als het label, de focus te leggen op vrije en geïmproviseerde muziek. Buiten de concerten van Mats Gustafsson worden ook sterren als Keiji Haino (JA), Jon Irabagon (USA), Hilmar Jensson (ICE) en Magnus Broo (SWE) uitgenodigd om in de Rataplan, DEStudio en Arenberg te komen spelen.

Medeorganisator, curator en jazzdrummer van het festival Teun Verbruggen legt uit: “Deze geplande concertreeks ligt in het verlengde van een aantal opeenvolgende historische initiatieven. Sinds de jaren zeventig is Antwerpen steeds de voortrekker geweest om muzikale avant-garde in de internationale etalage te plaatsen. Doorheen de jaren is deze traditie een beetje naar de achtergrond verdwenen. Vernieuwende jazz en improvisatiemuziek blijven een nichegenre in België terwijl het in andere landen steeds meer aanhang krijgt. Met deze concertreeks plaatsen we de stad Antwerpen internationaal op de kaart als voortrekker in Europa.”

In de sector zelf wordt alvast vol verwachting uitgekeken naar Gustafssons nieuw werk. Het belooft in ieder geval een unieke novembermaand te worden in de Scheldestad.

19 november 2016
Philippe De Cleen