A$AP Rocky - A.L.L.A.

Achtergrond

 

 

Titel: ‘A.L.L.A.’

Releasedatum: 12 mei 2015

Producer: Juicy J, A$ap Yams, Danger Mouse

Gasten: Juicy J, Curtis Herron, Miguel, Clams Casino, Lykke Li, Fka Twigs, Pimp C, Bun B

Record Label: A$ap Worldwide

Vorig album: ‘Live.Long.A$ap’ (2013)

 

  •  
  •  
  • Rocky’s echte naam is Rakim, genoemd naar rapper Rakim, die samen met Eric B het mooie rapweer maakte in de jaren negentig. De titel ‘A.L.L.A.’, of in het lang ‘At.Long.La$t.A$ap’ is een ode aan diezelfde rapper, maar vooral ook aan zichzelf: “Met zo’n voornaam weet je dat je geboren bent voor deze shit” zei hij in een interview met Complex. Daarom spreekt hij zichzelf ook aan als Allah, god van de rap.
  • Tijdens de opnames van dit album zegt A$ap Rocky geïnspireerd te zijn door psychedelische drugs, Danger Mouse, zijn eigen leven en gevoelens en Michèle Lamy. Michèle wie? Michèle Lamy is de vrouw van ontwerper Rick Owens, een steeds terugkerende naam in de teksten van Rocky. De twee zouden elkaar tegengekomen zijn in het modewereldje en hadden blijkbaar meer gemeenschappelijk dan een paar gouden tanden.
  •  Net zoals op het album van Kendrick Lamar horen we een rapper uit de dood herrijzen. Pimp C, lid van UGK en gestorven aan een hoestdrankje teveel in 2007, is één van de helden van Rocky. Op dit album zou een nummer staan met UGK-lid Bun B, Juicy J en een “lost track” zoals dat noemt van Pimp C. Mensen die het nummer al gehoord hebben spreken van een vervolg op het International Players Anthem nummer van UGK en Outkast.
  • Over Kendrick Lamar gesproken: Rocky snapt de hype niet echt rond zijn alom bejubelde album ‘To Pimp A Butterfly’. In een interview met Billboard magazine liet hij zich ontvallen “niet echt onder de indruk te zijn” van de rapper uit Compton. Al kon hij zich wel volledig vinden in het “black and proud” thema.
  • Op het album staan nog enkele nummers geproduced door A$ap Yams. Yams stierf begin dit jaar in zijn hotelkamer aan een drugcocktail van opiaten en benzodiazepine. Yams was één van de stichtende leden van de A$ap mob en stond aan de wieg van de carrières van A$ap Ferg en A$ap Rocky. De avond van het trieste gebeuren zou Rocky aanwezig geweest zijn in de hotelkamer. Een opmerkzame aanwezige in het ziekenhuis nam een foto van een wachtende Rocky, zich stilletjesaan bewust van de ernst van de situatie. De foto ging snel de wereld rond.

Voorluisteren? (klik op de links)

Tot op een week van de release is er nog steeds geen tracklijst, noch een albumcover beschikbaar. Dat is ofwel sterk werk van het management, ofwel is er stront aan de knikker. Het zou niet het eerste hiphop album zijn die plots uitgesteld wordt. Wel kunnen we al genieten van de uitgekomen singles: M’$, Lord Pretty Flacko Jodye 2 en Multiply. Voor het GQ magazine had hij ook al een vers klaar van op het album.

Live het album horen?

A$Ap Rocky komt zijn nieuwe album voorstellen op het Best Kept Secret Festival in de Beekse Bergen en op Les Ardentes.

5 mei 2015
Joris Roobroeck