9 t/m 22 oktober 2017

Concertgids

Veertien dagen om te vullen met de wildste concerten; of de meest intieme; of de coolste; of... Ach, kiest u gewoon zelf.

Wie: DECLAN MCKENNA

Wanneer/Waar:10 oktober 2017 / Botanique, Brussel

Wat:Declan McKenna is zowat het beste dat BBC Radio One ons de laatste jaren de strot heeft ingeduwd.

Waarom:Op zijn vijftiende schreef Declan McKenna het fantastische Brazil, een protestsong tegen ex-FIFA-baas Sepp Blatter. Deze jongeman heeft dus wel degelijk iets te vertellen en hij verpakt dat in zo’n aanstekelijke en catchy songs dat je gewoon ontzettend blij wordt van het jeugdig enthousiasme.

Wie: MICAH P. HINSON

Wanneer/Waar:11 en 13 oktober 2017 / Arenbergschouwburg, Antwerpen / STUK, Leuven

Wat:
Micah P. Hinson is een Amerikaanse songschrijver die intussen al een resem prachtplaten vol country noir uitbracht.

Waarom: Omdat Hinson in het kader van Autumn Falls festival zijn nieuwe, uitstekende album 'And The Holy Strangers' zal presenteren. Zijn moeilijke voorgeschiedenis als thuisloze, met drank, drugs en auto-ongelukken ligt nu achter hem. Hij is eindelijk gelukkig, wetende dat de muziek redding brengt. Verwacht desalniettemin muziek met een gitzwart randje. In het voorprogramma neemt hij Bony King mee. Dat gaat dus ongetwijfeld een mooie combinatie opleveren.

Wie: PABLO MOSES

Wanneer/Waar: 14 oktober 2017 / N9, Eeklo

Wat: Pablo Moses werd in 1953 in Jamaica geboren, maar verhuisde in zijn kindertijd naar de VS. Toen hij zich daarna in Kingston vestigde en in 1975 zijn eerste plaat ‘Revolutionary Dream’ uitbracht, waren daarop dan ook funk- en soulinvloeden te horen.

Waarom: Zelfs nu hij pensioengerechtigd is, blijft hij optreden en nieuwe platen uitbrengen. Moses laat zich daarbij graag omringen door de jonge garde, want op het podium laat hij zich begeleiden door The Handcart en in de studio werkt hij samen met Harrison Stafford. Ook bij zijn nieuwste wapenfeit ‘The Itinuation’ zat de Groundation-frontman achter de knoppen.

Wie: SPIRAL STAIRS

Wanneer/Waar:15 oktober 2017 / NEST, Gent

Wat:
Scott Kannberg bewijst met zijn Spiral Stairs dat Stephen Malkmus niet de enige van Pavement is die fijne, catchy muziekjes kan maken.

Waarom: Nu Malkmus al even niks meer laat horen en er wellicht pas in 2019 met het dertigjarig bestaan opnieuw nieuws te rapen zal vallen van Pavemen,t vult Scot Kannberg met zijn Spiral Stairs probleemloos de leemte op. Met 'Dorris And The Daggers' komt hij overigens langs in de gewezen Gentse Stadsbibliotheek met een bijzonder fijn plaatje onder de arm.

Wie: MORGAN HERITAGE

Wanneer/Waar: 21 oktober 2017 / Het Depot, Leuven

Wat: Ook wel eens de Kelly Family van de reggae genoemd. En dat niet alleen omdat de groep is samengesteld uit vijf nazaten van Denroy Morgan, maar ook omdat deze Jamaicanen ook de zeemzoete kant durven op te gaan. “Feelgood family spirit”, heet dat dan eufemistisch.

Waarom: Klef of niet, de band heeft een ijzersterke livereputatie en won in 2015 zelfs een Grammy Award voor het beste reggae-album met ‘Strictly Roots’. Nu stellen ze de nieuwe plaat ‘Avrakedabra’ voor, waarop ze goochelen met roots, pop en dancehall.

(ja, pb, pdc en wv)

8 oktober 2017
Patrick Van Gestel