9 t/m 22 maart 2015

Concertgids

Hoe beter je zinnen verzetten dan met een concert, met je te gooien in de muziek van de band naar  je keuze. Wat zei je? Je kan geen keuze maken? Daarvoor zijn wij er toch.

Wie: SUSANNE SUNDFØR

Waar / Wanneer: Kerk, Gent – 11 maart 2015

Wat: Noorse popprinses die qua stembereik niet moet onderdoen voor Sia

Waarom: Sundfør trekt op pad met haar gloednieuwe album “Ten Love Songs”, dat bijzonder goede kritieken kreeg. Met deze cd – haar zesde ondertussen – kiest ze meer dan ooit voor het pad van de popmuziek, maar dan wel op haar eigen, koppige manier. De songs zijn verre van gratuit en hebben steeds een arty kantje. Zoals bij eerste single Fade Away die heel Ladyhawke-like aanvoelt. Of met de strijkers op Memorial, dat ze samen met Anthony Gonzalez van M83 creëerde.

Wie: MYRDDIN

Waar / Wanneer: De Roma, Borgerhout – 12 maart 2015

Wat: rijzende ster in de flamenco

Waarom: Myrddin werkte samen met onder meer Jef Neve en kon op de aandacht rekenen van Wannes Van De Velde. Die laatste drukte het zo uit: “Gaandeweg word ik meegezogen, meegelokt op zijn zoektocht, alsof ik word uitgenodigd om eraan deel te nemen. “ Stilaan begint zijn ster te rijzen.   Binnenkort brengt hij zijn nieuwe album, ‘Rosa De Papel’, uit.

Wie: HANNI EL KHATIB

Waar / Wanneer: Botanique, Brussel – 17 maart 2015

Wat: De exotische naam deed al iets vermoeden: Hanni El Khatib is de zoon van een Palestijnse vader en een Filippijnse moeder, maar is geboren in het zonovergoten San Francisco.

Waarom: Op zijn eerste twee platen klonk hij even rauw en vettig als The White Stripes of de vroege Black Keys. In januari verscheen zijn derde album 'Moonlight' waarbij hij zichzelf afvroeg hoe het zou klinken als RZA zou samenwerken met Iggy Pop en Tom Waits. Het popgevoelige Moonlight, dat als eerste single uit het album werd getrokken, bewijst dat er ook dan spannende dingen gebeuren. El Khatib leverde zijn meest veelzijdige plaat tot nu toe af.

Wie: SLEATER-KINNEY

Waar / Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout – 21 maart 2015

Wat: Hoezo vrouwen kunnen niet rocken?

Waarom: Zes jaar niet gespeeld. Hoewel, niet gespeeld is in het geval van Sleater-Kinney veel gezegd. Elk van de drie meiden ging gewoon haar eigen weg met best wel wat interessant materiaal als resultaat. Maar het was niet Sleater-Kinney. Dat werd het pas toen Corin Tucker, Carrie Brownstein en Janet Weiss samen in een donker hol kropen om boven te komen met een triomferend ‘No cities To Love’. Of ze Antwerpen graag gaan zien valt nog af te wachten, maar wij kunnen alvast niet wachten om dit trio aan het werk te zien.

Wie: FLATBUSH ZOMBIES / UNDERACHIEVERS

Waar / Wanneer: Vaartkapoen, Brussel – 21 maart 2015

Wat: Twee van hiphops spannendste formaties gaan samen op tour

Waarom: Flatbush Zombies en Underachievers maken beiden deel uit van de Beast Coast Movement, waar ook Joey Bada$$ en zijn Pro Era bij horen. En die beweging domineert nu al even de underground hiphopscene door iets compleets nieuws en excentrieks te doen met een duidelijke jarennegentigbagage. Dit gaat wild worden. Of om wat regels van hun gezamenlijke ep te gebruiken: "It ain't sinnin' if you winnin' / I want anarchy at shows / I want bitches showin' titties / I want blood and broken bones". Daarom dus.

En de buit is weer mooi dit keer. De Botanique gooide bijvoorbeeld duo’s te grabbel voor de bom, die Raketkanon is op 12 maart en voor de goed gevulde Honest House Labelnight daags nadien. En van de Ancienne Belgique mochten we dubbels weggeven voor de jonge honden van Stuff op 19 maart. Stuur de traditionele mail naar win@damusic.be met als onderwerp de band van je keuze en alles komt goed.

Sharon Buffel, Philippe De Cleen, Kasper Cornelus, Geert Verheyen, Patrick Van Gestel

8 maart 2015