6 t/m 19 juni 2016

Concertgids

De spoeling mag dan al dunner worden, nu het festivalseizoen stilaan openbarst, er is nog steeds meer dan voldoende keuze om in verloren te lopen. En dan schieten wij keihard te hulp.

Wie: EINDHOVEN PSYCH LAB

Waar/Wanneer: De Effenaar, Eindhoven / 10 en 11 juni 2016

Wat: Te veel psychedelica om op te noemen, verdeeld over twee dagen.

Waarom: U wil namen? Laten we u het topje van de ijsberg geven: GOAT, Temples, Föllakzoid, Parquet Courts, Hills, Camera, Orchestra Of Spheres, White Hills, No Joy. Maar er is evengoed plaats voor minder bekende bands als The Oscillation of Iguana Death Cult. En dan hebben we het nog niet eens over The Germans, die er de Belgische eer gaan verdedingen. Haal die verstopte voorraad LSD maar alvast boven.

Wie: JOSEPH ARTHUR

Waar/Wanneer: Bourlaschouwburg, Antwerpen / 14 juni 2016

Wat: De Amerikaanse muzikant / schilder / duivel-doet-al Joseph Arthur heeft door de jaren heen een meer dan behoorlijke discografie uitgebouwd. Hij is het meest bekend om zijn solowerk (denk maar aan recent albumwerk als ‘The Ballad Of Boogiechrist’, de Lou Reed-coverplaat ‘Lou’ of ‘Days Of Surrender’), al levert hij ook bijdragen aan groepen als Fistful Of Mercy (met Ben Harper en Dhani Harrison), RNDM (met o.m. Jeff Ament) en The Lonely Astronauts.

Waarom: Arthur brengt binnenkort een nieuw album ‘The Family’ uit; een album dat hij hier ongetwijfeld zal voorstellen. Een eerste, veelbelovende single You Keep Me Hanging On werd al vrijgegeven.

Wie: WHITNEY

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 17 juni 2016

Wat: Een oude man in een hut bij het meer die via soul en country verder leeft in een stel twintigers.

Waarom: Ontstaan uit de as van Smith Westerns willen Max Kakacek en Julien Ehrlich als the next big thing de oogkleppen van de country afschoppen met bakken vol soul. Ze doen dat vanuit Chicago en krijgen daarbij de hulp van Jonathan Rado van Foxygen en Whitney, hun imaginaire bejaarde inspiratiebron. Geen banjo's of Garth Brooks evenwel, maar blazers, lieflijke indie en een breekbaar stemgeluid dat mijmert over break-ups. Het ultieme doel: Stagefest, de country-variant in en door Coachella.

Wie: STEVE VAI

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 17 juni 2016

Wat: Meestergitarist speelt meesterwerk integraal

Waarom: ‘Passion And Warfare’ is vijfentwintig jaar oud en betekende toen de echte breuk met het verleden dat Steve Vai achtervolgde. Een verleden waarop hij weliswaar trots is, maar dat toch ook een blok aan zijn been was. Met deze plaat bewees hij ook zonder zijn grote mentor Frank Zappa uit de voeten te kunnen. Intussen dragen zijn fans hem op handen, hangt hij, net als Little Stevie Vai dat toen al deed af en toe nog steeds de clown uit, maar kan hij ook passie overbrengen met zijn gitaar.

Wie: CAR SEAT HEADREST

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Antwerpen / 19 juni 2016

Wat: Het heetste wat de indiescene momenteel te bieden heeft

Waarom: Heel eenvoudig. Nu staan ze nog voor een appel en een ei in Trix; binnenkort spelen ze allicht op de grootste festivals en in de major concertzalen. Door Pitchfork werd hun 'Teens Of Denial’ nu al getipt als dé nieuwkomer van het jaar en wij kunnen dat alleen maar beamen. De DIY-aanpak van Will Toledo is zo aanstekelijk dat je ergste depressie instant wegebt. Kan je Guided By Voices, Pixies of Pavement wel pruimen? Aarzel dan geen seconde en gaat dat zien, nu het nog kan!

Concertseizoenseinde of niet, bij Magasin 4 blijven ze knallen en de concerten opstapelen. Wij mogen als ultieme uitsmijter nog tickets weggeven voor de optredens van Jucifer, The Mighty Progerians en 30,000 Monkeys (7 juni) en voor Dave Smalley, die u misschien nog kent van bij Dag Nasty of Down By Law (9 juni). Er snel bij zijn is de boodschap, want de concerten vinden al plaats over een paar dagen.

Ben Moens, Philippe De Cleen, Kevin Vergauwen, Patrick Van Gestel

5 juni 2016