Dertig jaar The Necks

RE:introducing

Fijn nieuws van The Necks, een groep waarover Michael Gira (Swans) zonder blikken of blozen zegt: “These men are gods”. Het unieke samenwerkingsverbond tussen Chris Abrahams op piano, Lloyd Swanton op bas en Tony Buck op drums bestaat dertig jaar en trekt daarvoor uitgebreid naar concertzalen allerhande.

The Necks zagen het leven in 1986 in het Australische Sydney. In hun dertigjarig bestaan heeft de groep een internationale reputatie bijeengespeeld als muzikanten die met vrije improvisatie een eigen muzikaal vocabularium hebben ontwikkeld. Elke avond stapt de groep het podium op zonder vastliggend idee van wat ze die avond zullen brengen. Zij en het publiek worden telkens op een reis gestuurd, die enkel en alleen op dat moment en in die locatie gecreëerd wordt.

Maar liefst achttien albums heeft het trio op zijn conto, waarvan ‘Vertigo’ (uit 2015) het meest recente is. Met grote regelmaat trekt het trio op internationale tournee, soms in het kader van bijzondere projecten of samenwerkingen met onder meer Brian Eno, Swans, Evan Parker, Karl Hyde (Underworld), Leo Abrahams.

Op 20 november doen The Necks het Bimhuis (Amsterdam) aan voor een zeer speciale avond, die ‘The Chain Event’ gedoopt werd, een maar liefst acht uur durende knoert van een muzikale trip met solo’s, duo’s en een hele hoop andere bezettingen met onder meer Axel Dörner, Xaviar Charles, John Butcher, Michael Moore, Michael Vatcher, Kai Fagaschinski, Michael Thieke, Magda Mayas, Ivar Grydeland, Christian Wallumrød en Ingar Zach.

Daags voordien spelen ze ook in Lantarenvenster in Rotterdam in iets bescheidener line-up.

8 september 2016
Philippe De Cleen