Leffingeleuren 2016: Elf redenen om naar De Zji te trekken

Voorbeschouwing

De Zji heeft voor ieder een eigen aantrekkingskracht. En hoewel Leffingeleuren (9 t/m 11 september) niet echt vlak tegen de zee plaatsvindt, zal je de jodium toch al kunnen ruiken. Da’s alvast één goede reden om naar het festival te trekken. Maar er zijn er nog.

VRIJDAG

Trouwens, ze gooien al meteen de beuk erin, daar in Leffinge. Want op de eerste dag van het festival is het al meteen raak. Niet alleen komt Thurston Moore met zijn band bewijzen dat hij nog steeds at the top of his game is, er zijn ook nog Eagulls. Op Absolutely Free Festival moesten ze verstek laten gaan, maar wij verwedden er onze oren onder dat ze dat nu met verve zullen goed maken. Zet je dus maar schrap voor een potje eigenzinnig gitaargeweld.

En wij wijzen er u tussendoor ook nog fijntjes op dat die eerste dag ook inlandse power te aanschouwen is. Zo hebben wij een boontje voor de wacky smeltpot van Hypochristmutreefuzz, die buiten een onuitspreekbare naam ook net een nieuwe plaat uit hebben: kerstmis in de zomer aan zee, met de kerstman stomdronken in zwembroek en met tattoos op zijn voorhoofd en vlechtjes in zijn baard. Ook niet te versmaden: de garagerock van The Glücks, die lak hebben aan alle regeltjes en gewoon hun eigen zin doen. En dat willen ze maar wat graag bewijzen in Leffinge.

ZATERDAG

Wij zijn al een hele tijd niet meer te houden als we die nieuwe plaat van Nothing door de speakers de huiskamer in knallen. Gegarandeerd zalig headbangen wordt het op de puntige gitaren en de fluwelen zang van voormalig bajesklant Domenic Palermo en de zijnen. Zoek het in de buurt van Slowdive en consorten, maar vooral geniet van de songs van ‘Tired Of Tomorrow’. Ook niet te versmaden: Dinner, de Deense Mac DeMarco, die vooral live de nodige opschudding veroorzaakt.

Nog zo eentje, waarvoor je met plezier tot aan de zee rijdt: Föllakzoid. Chileens krautrock, godbetert, en live een genoegen om aan het werk te zien. Ook al omdat ze intussen de nodige live ervaring hebben opgedaan. Nummers worden uitgerokken tot tranceverwekkende sessies, waarin je jezelf probleemloos kan verliezen. Ook Night Beats zijn niet vies van een streepje reverb en verzeilen daarbij geregeld gevaarlijk dicht bij het modderige water van de rockabilly zonder daarin te ver te gaan, want evengoed is dit donkere gitaarrock met een hoek af.

ZONDAG

De dag des heren is perfect geschikt om doorkliefd te worden door het geweld van Steak Number Eight, die nu al een paar jaar lang bewijzen tot het beste te behoren van wat België te bieden heeft. Onverstoorbaar krijgen zij elk publiek op de knieën. Ideaal dus om de week af te sluiten of – zo je wil – te beginnen. En nu Ertebrekers dan toch aan De Zji zijn, kunnen zij meteen ook bewijzen live hun mannetje te kunnen staan. Ook een vaste waarde en vooral live te smaken is Flying Horseman, die hun eredienst maar wat graag naar Leffinge verplaatsen om de kustbewoners te bekeren tot hun muziek.

WIN WIN WIN

En dan is er nog dit: wij mogen voor deze editie van Leffingeleuren 2016 duotickets weggeven voor de zater- en de zondag van het festival. Stuur dus een e-mail naar win@damusic.be met in de onderwerplijn "LL + de naam van de gewenste dag" om kans te maken. Wij vragen de octopus, die wij op de redactie staan hebben, om de winnaars uit de kom te halen.

5 september 2016
Patrick Van Gestel