5 t/m 18 oktober 2015

Concertgids

Ok, we geven het toe. Wij durven u al eens verwennen. Met een uitgekiende selectie aan concerten bijvoorbeeld. En af en toe ook met gratis tickets.

Wie: THE VACCINES

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 5 oktober 2015

Wat: London's finest hebben met 'English Graffiti' een plaat gemaakt die volledig past in deze tijdsgeest, maar verschrikkelijk zal klinken binnen tien jaar. Waarom dan wachten?

Waarom: The Vaccines lijken een band te zijn van dertien in een dozijn, maar schijn bedriegt. Zanger Justin Young kent in zijn teksten geen nuance, heeft een baritonstem die je uit de duizend herkent en waar af en toe zelfs een tikkeltje Morrissey in opduikt. De gitaar beperkt zich meestal tot drie noten, maar het zijn wel de juiste drie noten. En backstage zijn het de braafste jongens die je je kan voortellen; vriendelijk en steeds nippend aan wat fruitthee. Het debuut wordt trouwens weleens omschreven als de Britse 'Is This It?' vanwege zijn eenvoud en besmettelijke deuntjes. 'English Graffiti' is meer van dat, maar hardnekkiger. Wij hebben alvast onze afspraak bij de dokter vastgelegd.

Wie: CARLTON MELTON

Waar/Wanneer: Magasin 4, Brussel / 8 oktober 2015

Wat: instrumentaal experiment overladen met psychedelica, blues en andere ingrediënten

Waarom: Je vindt er doommetal in terug. Of stoner. Maar het is allemaal nog meer. En je geraakt er niet op uitgekeken. Want elke keer is er wel weer een ander accent dat opduikt. Solo’s zijn verschroeiend onvoorspelbaar. Trouwens, hoewel er geen stem te horen is in de muziek, zit je toch op het puntje van de stoel. Daarvoor komen wij al eens graag buiten.

Wie: HEALTH

Waar/Wanneer: Bozar, Brussel / 9 oktober 2015

Wat: punkrock en hardcore voor dancefanaten, of omgekeerd

Waarom: De concerten van Health zijn altijd een zekerheid geweest. Maar met de nieuwste plaat gaan ze toch een iets andere richting uit. Niet dat het experiment, het onzekere, het avontuur geschuwd wordt, maar er hangt toch een zekere danssfeer over ‘Death Magic’, maar dan eentje met een punk- of hardcoregeurtje. Niet dat ze dance ooit geschuwd hebben. Getuige de remixen, die ze van hun platen lieten maken. Alleen hebben ze nu de muziek zelf geremixt. En wat dat dan gaat geven op het podium? Tja…

Wie: KLOOT PER W 60

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 18 oktober 2015

Wat: oude rot telt zijn dagen (en zijn projecten, bands, …)

Waarom: De lijst is eindeloos en slingert kriskras door de Belpop sinds de jaren tachtig. Hij speelde bij The Misters, The Employees, maar recenter ook bij bijvoorbeeld The Paranoiacs. Hij werkte samen met grote (J.J. Burnell van The Stranglers, Buscemi), maar ook met “kleinere” (Els Helewaut, An Pierlé) namen. De lijst van releases is eindeloos. En ook hij wordt ooit zestig. Dat wordt dus gevierd. Wat dat precies gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk, maar speciaal wordt het zeker.

Wie: KYLE GASS BAND

Waar/Wanneer: TRIX, Borgerhout - De Centrale, Gent / 18 oktober 2015 – 20 oktober 2015

Wat: De "kale" van hobbyproject Tenacious D

Waarom: Omdat het muzikale brein van Tenacious D bewijst dat schuine grappen helemaal niet nodig zijn om een rockend en toch licht swingend, avondvullend programma te brengen. Alhoewel, een duik in het onbekende is dit niet echt, want de man laat zich omringen door rasmuzikanten die vroeg of laat allemaal wel eens het pad van "the best band in the world" zijn gekruist.

En introducing: De Loods, Aarschot

Wie: STEF PAGLIA (11/10) / FREEBORN BROTHERS (12/10) / GRAVELROAD (14/10)

Waarom: Omdat nieuwe concertlocaties met een zeer divers programma (blues, folk/roots, bluesrock met een randje) met open handen ontvangen moeten worden, zeker als we aan de voordeur onze portemonnee niet hoeven te legen.

De mensen van de Botanique hebben nog eens hun goed hart laten zien en geven dan ook gratis tickets weg voor het concert van Speedy Ortiz aldaar op 26 oktober. Mailtje naar win@damusic.be met als onderwerp “Speedy” en je bent al halfweg.

Joris Roobroeck, Bert Gysemans, Patrick Van Gestel

4 oktober 2015