31 oktober t/m 13 november 2016

Concertgids

Bijna Halloween, bijna Allerheiligen. Je kan kiezen voor het bloed dat Alter Bridge zal doen vloeien of voor de begrafenissfeer bij Neil Halstead. Ok, allebei een beetje overdreven, maar hoe dan ook reden genoeg om uit uw kot te komen.

Wie: MAKAYA MCCRAVEN

Waar/Wanneer: Rataplan, Borgerhout / 2 november 2016

Wat: Een innovatieve drummer-componist-producer uit Chicago.

Waarom: McCraven presenteert in de Rataplan zijn nieuwste album 'In The Moment', een eenentwintigste-eeuws, groovy huzarenstuk, bedacht en uitgevoerd door een muzikant die hiphopdrums aan een rockspirit koppelt. Samen met Matt Gold (gitaar), Greg Ward (sax), Junius Paul (bas) en Justefan (vibrafoon) kan het haast niet anders of het wordt een sensationeel optreden. Als voorprogramma heeft hij onder meer Jean-Paul Bourelly, een in jazzfusion en bluesrock gewortelde gitarist uit Chicago, bij zich die eenmalig samen met Far From Earth (Bram Weijters op toetsen, Oliver Stallon op bas en dj-turntablist Courtasock) een uniek samenwerkingsverband aangaat.

Wie: SLY & ROBBIE ft NILS PETTER MOLVAER

Waar/Wanneer: De Casino, Sint-Niklaas – Het Depot, Leuven / 4 - 6 november 2016

Wat: Een samengaan van legenden in een fijn dubreggae experiment

Waarom: De "riddim twin" Sly Dunbar en Robbie Shakespeare zijn bijna een halve eeuw een vaste waarde in de Jamaïcaanse scene en hebben honderden platen mee ingespeeld (onder meer met The Rolling Stones, Sting, Bob Dylan, Sinead O Connor). Deze heren zijn doorleefd van drum'n'bass-grooves en niet vuil van een extra experimentje hier of daar. Zo kwamen ze terecht bij de Noor Nils Petter Molvaer, elektronicaproducer en vooral ook begenadigd trompettist die voor zweverige, lyrische melodieën en sierlijke ambientscapes gaat. Voor de livebegeleiding met samples en keyboards heeft het trio bovendien Vladislav Delay opgetrommeld. En laat die laatste nu al bijna even memorabele, verslavende minimal techno en elektronica maken, ondermeer op het beroemde Raster Noton label! Een unieker samensmelten van grootmachten in een hybride van soundscapes, ambient, reggae en jazz zal u niet snel voorgeschoteld krijgen.

Wie: ALTER BRIDGE

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 9 november 2016

Wat: Amerikaanse liefdeskindje van gitaargod Mark Tremonti, zijn voormalige Creedbroeders Scott Phillips en Brian Marshall en zanger-gitarist Myles Kennedy (The Mayfield Four/Slash).

Waarom: Vorige plaat 'Fortress' was voor veel rockliefhebbers alvast één van de hoogtepunten van het derde millennium en met 'The Last Hero' hebben ze nu een waardige opvolger klaar die ze aan het Belgische publiek komen presenteren.

Wie: HOW TO DRESS WELL

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 11 november 2016

Wat: Poppy r&b crooner in intieme setting.

Waarom: Een artiestennaam die doet denken aan een programma van Jani Kazaltzis met op het einde een gelijkaardig scenario: tranen van ontroering. How To Dress Well wordt dikwijls omschreven als een posterboy voor de alternatieve r&b. Zijn teksten gaan over liefde, eenzaamheid en alles daartussen. Soms breekbaar, soms dansbaar, maar altijd de emoties bespelend. Met zijn nieuwe plaat 'Care' onder de arm, zal hij de Rotonde proberen te betoveren.. En wij nemen er gif op in dat hem dat zonder veel problemen zal lukken. Hoewel zijn nieuwste onder criticasters eerder lauw onthaald wordt, zijn ze het toch over één iets eens: How To Dress Well voelt zich niet te beroerd om de eigen grenzen op te zoeken en stappen vooruit te nemen. Op plaat misschien een iets te grote stap. Wie weet werkt het live gewoon beter.

Wie: NEIL HALSTEAD

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 12 november 2016

Wat: Slowdive-frontman doet het solo helemaal anders

Waarom: Geen shoegaze, geen luide gitaren, misschien niet eens drums, maar wel man met gitaar, piano en vooral met schone liekes, die je doen mijmeren en dromen. Ongetwijfeld staart hij ook nu naar de punten van de schoenen. Alleen het volume zal deze keer aanzienlijk lager liggen. Maar als je houdt van Nick Drake en aanverwanten, zal je je hartje kunnen ophalen aan Halsteads kleine diamantjes van songs.

De Botanique was opnieuw de vrijgevigste der concertzalen en strooit met concerttickets, die wij op onze beur mogen uitdelen. Het betreft de shows van Jamie T (5 november), The Low Anthem (7 november), Okkervil River (8 november), How to Dress Well (zie hoger) en 65Daysofstatic (13 november). Stuur een mail naar win@damusic.be met als onderwerp de naam van de band, waar je voorkeur naar uitgaat. Da’s al wat je moet doen. De rest doen wij dan.

Philippe De Cleen, Johan Giglot, Nic De Schepper, Joris Roobroeck, Patrick Van Gestel

30 oktober 2016
Patrick Van Gestel