29 februari t/m 13 maart 2016

Concertgids

Het is een schone week voor concerten. U heeft vast genoeg van regen en soortgelijke nattigheid. Tijd dus om dat in te ruilen voor een potje eerlijk zweet, bij elkaar gedanst of gepogood.

Wie: NEEDLE AND THE PAIN REACTION

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 3 maart 2016

Wat: Guerillarockers klaar om de nieuwe songs vanuit alle verdoken hoeken op u af te voeren.

Waarom: Al ruim vijftien jaar draait dit drietal mee. Vaker in de schaduw dan in het volle licht, maar daarbij hebben ze wel een reputatie opgebouwd van wilde concerten en bijhorende songs. Wij kunnen u alvast verzekeren dat het nieuwe album (dat deze week uitkomt) garant staat voor enkele songs, die een publiek kunnen doen overkoken. Als je dus houdt van een stevig potje rock en niet vies bent van een blauwe plek min of meer, weet je nu al waarheen.

Wie: BOY & BEAR

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 4 maart 2016

Wat: folkrock uit het land van kangoeroes en aboriginals

Waarom: Al drie albums lang één van de beste exportproducten van Australië. Eerste album ‘Moonfire’ had zo’n sterke ellebogen, dat de band meteen een plaats wist op te eisen in de al goed gevulde indiefolkhoek en ‘Harlequin Dream’ bevestigde al het goede dat we al van de band dachten. ‘Limit Of Love’, het laatste album, bleef wat onder de radar omdat het genre ondertussen niet meer zo hip is, maar we zagen Boy & Bear al live en kunnen u verzekeren dat u zelden met een bredere grijns zal buitenlopen uit een concertzaal.

Wie: SILVERSUN PICKUPS

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 6 maart 2016

Wat: Indierockers met gevoel voor een tikkeltje bombast, die u vooral kent van de prachtsingle Lazy Eye, intussen al bijna tien jaar oud.

Waarom: Een echte doorbraak is er nooit gekomen, maar anders dan u zou denken is de groep geen one-hit-wonder. Vierde plaat ‘Better Nature’ verscheen in september 2015 en bewijst dat het viertal nog heel wat moois in petto heeft. Luister zeker naar de geweldige single Nightlight.

Wie: THE ABYSSINIANS

Waar/Wanneer: VK*Concerts, Brussel / 10 maart 2016

Wat: Fans van strakke, frivole rootsreggae vol sing-alongs en zomerse melodieën hebben deze datum al lang in hun agenda vastgelockt, al is het maar omdat de band zijn tour vorig jaar moest cancellen. Dit is het echte, authentieke spul; een heuse verademing in een wereld vergankelijkheid en plastiek.

Waarom: Reggae Unite! En hoe!?! Fraaie, klassieke gewaden, de nog steeds warm vibrerende stem van originals Donald Manning en Bernard Collins, de vurige kracht David Morrison en die onophoudelijke golf van positivisme, zijn een unicum op zich. De diepe spiritualiteit (inclusief vocale smeekbedes op de knieën) en de pure rastatradities die deze nog opvallend energieke bende meebrengt, geven een soort van collectief eenheidsgevoel dat al snel op het publiek overspringt. Check gerust de voor zich sprekende klassieker Declaration Of Rights of de rastahymne Satta Massa Gana.

Wie: GREGORY PORTER

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel - De Roma, Borgerhout / 10 - 11 maart 2016

Wat: Hij draagt de bijnaam “new king of jazz” in navolging van Nat King Cole, één van zijn helden. Porter brengt een mix tussen oldschool jazz met soul à la Marvin Gaye en een klein streepje blues.

Waarom: Gregory Porter heeft bij ons jammer genoeg zijn doorbraak beleefd door een remix – een remix! – van Liquid Spirit. Nochtans heeft de man al drie fenomenale platen op zijn naam staan en is een vierde op komst. Zijn teksten zijn sterk, zijn manier van zingen doorleefd. Deze zomer staat Porter nog op het Cactusfestival, maar zijn shows in AB en De Roma zijn de voorlopig laatste kans om Porter in een zaal te zien.

En omdat we in een goede bui zijn, geven we meteen ook een mooi stapeltje tickets weg. Daarbij laten wij u zelfs nog de keuze. U kan bijvoorbeeld kiezen voor rammelrock uit de VS met PALEHOUND, die in de Nijdrop de nieuwe plaat komen voorstellen op 8 maart. Of u geeft eventueel de voorkeur aan een avondje noiserock in de Ancienne Belgique, waar IT IT ANITA, THE GURU GURU en HYPOCHRISTMUTREEFUZZ vuurtjestook komen doen op 15 maart in het kader van The Coca Cola Sessions. Hebt u het eerder voor metal? Dat kan ook want niemand minder dan BARONESS komt een purperen feestje geven in de AB op 22 maart.

Mooi aanbod toch? En het enige wat u moet doen is een mailtje naar win@damusic.be sturen met als onderwerp het genre dat uw voorkeur wegdraagt. Poepsimpel!

Marc Alenus, Filip Van der Elst, Geert Verheyen, Johan Giglot, Patrick Van Gestel

28 februari 2016