29 april t/m 12 mei 2013

Concertgids

De festivals zijn er weer. Les Nuits staan voor de deur, maar ook daarbuiten blijven de concertorganisatoren je bestoken met schitterende affiches. Aan ons om daaruit een keuze te maken. 

29 april t/m 12 mei 2013



THE WALKMEN
Waar: VK° Concerts, Brussel
Wanneer: dinsdag 30 april 2012 – 20.00 u
Wat: Band met eigen smoel en de nodige klasse
Waarom: Hamilton Leithauser heet hij, de frontman. En hij heeft een stem als een klok, die bovendien als gegoten past bij de eigenzinnige Rickenbacker van Paul Maroon. Telken als we hen aan het werk hebben gezien, loonde dat de moeite. En er is geen enkele reden waarom zij ook nu niet je hart uit je lijf zullen rukken met hun gezonde dosis pathos en emotie.
Voorprogramma : MOZES & THE FIRSTBORN
Kost: € 20/17

MOTORPSYCHO
Waar: Muziekodroom, Hasselt
Wanneer: woensdag 1 mei 2012 – 20.30 u
Wat: zwaar ondergewaardeerde, Noorse gitaarpsychedelica
Waarom: Hun nieuwe plaat heet ‘Still Life With Eggplant’. Maar stel je daar niet te veel bij voor. Ze rocken weer als vanouds en freewheelen opnieuw door tot vijftien minuten durende rocksongs. Noorwegen heeft dus duidelijk nog iets anders te bieden dan black metal.
Voorprogramma : BED RUGS
Kost: € 23/20

THE JON SPENCER BLUES EXPLOSION
Waar: Trix, Borgerhout
Wanneer: vrijdag 3 mei 2012 – 20.00 u
Wat: herboren bluesexplosie
Waarom: Tenminste, dat hopen we. Want het is een tikkeltje stil geweest rond Jon Spencers kindje. Maar dan nog staat hij ongetwijfeld weer stijf van de energie als hij dat podium opkomt in Borgerhout. En dan kan het alleen maar een feestje worden. Zoals het met The Jon Spencer Blues Explosion al zo vaak was.
Voorprogramma : TAV FALCO
Kost: € 25/22

JOHANN JOHANNSSON & BILL MORRISON
Waar: Sint-Maartkenskerk, Kortrijk
Wanneer: zaterdag 4 mei 2012 – 20.15 u
Wat: Ijslandse componist brengt soundtrack bij documentaire over mijnindustrie in Noordoost-Engeland
Waarom: Jóhann Jóhannsson is als modern componist het best gekend voor zijn prachtige plaat ‘Fordlandia’, plaat van het jaar in 2008 voor menig Duyster-luisteraar. Bil Morrison maakte op basis van archiefbeelden een mooie documentaire over een uitstervende mijnwerkersgemeenschap. Omdat die cultuur een sterke brassbandtraditie heeft, gebruikte Jóhannsson ook in zijn composities uitzonderlijk koperblazers. Het werk werd in 2012 bekroond tot beste soundtrack van het jaar en was eerder al in Hasselt te bewonderen op de c-mine site. In Kortrijk wordt de opvoering ingeleid door een interview met de componist. En achteraf kan u voor een prikje ook nog naar een latelightconcert van Christina Vantzou. Allen daarheen!
Kost: € 24

VAN DYKE PARKS
Waar: Arenbergschouwburg, Antwerpen
Wanneer: dinsdag 7 mei 2012 – 20.15 u
Wat: Monument geeft teken van leven
Waarom: Het was van 1998 geleden dat hij nog een soloplaat gemaakt heeft, maar zijn naam is onlosmakelijk verbonden met historische bands en artiesten als The Beach Boys, Llowell George en Joanna Newsom. En ook al gaat het hier om covers en herwerkingen van eigen songs naast originele nummers, toch zijn wij ervan overtuigd dat dit iets unieks wordt. Bovendien is de kans groot dat dit één van de laatste kansen is die u krijgt om de man aan het werk te zien achter zijn piano.
Kost: € 20/17

Ondanks al dat nachtelijk geweld in de Botanique en de daarbij horende gratis tickets, hebben wij toch nog wat extraatjes in petto. Zo mogen we nog duotickets weggeven voor Death Letters (3 mei) en het alles verpletterende Godflesh (13 mei) in de Magasin 4. Wie zich graag de huid laat afschrapen, weet dus waarheen. En als u een mailtje stuurt met de bandnaam als onderwerp naar win@damusic.be kan dat zelfs gratis.

En als toetje geven we nog wat duootjes de kans om ook Drive Like Maria, The Devilles en Ondine aan het werk te gaan zien in de Ancienne Belgique op 1 mei. Maar daarvoor moet je dus wel zo snel mogelijk reageren door te mailen met als onderwerp “Coca Cola rijdt” naar win@damusic.be. En als extraatje kan je dan ook nog een exemplaar van de ltd. edition Converse Mixtape 5 oppikken aan de gastenbalie. 

29 april 2013
Patrick Van Gestel