28 oktober t/m 11 november 2018

Concertgids

Het valt nog amper bij te houden, de concerten waarmee men je om de oren slaat. Dan heb je algauw enige richtingaanwijzers nodig. Enter de #Concertgids.

Wie: JOHN SCOFIELD COMBO 66

Wanneer/Waar: 29 oktober 2018 / Het Depot, Leuven

Wat: de meest funky van alle jazzgitaargoden

Waarom: Scofield schiet met scherp. Altijd. Na jaren aan de zijde van Miles en Chet, staat hij nu onder eigen naam aan de absolute top. Verwacht je in het Depot aan rechttoe rechtaan jazz met vlijmscherpe tanden en bloedstollende improvs.

 

 

Wie: NEKO CASE

Wanneer/Waar: 4 november 2018 / Botanique, Brussel

Wat: Canadese stem gaat voor popmuziek

Waarom: Er zijn van die artiesten waar wij altijd al een boontje voor hadden. Neko Case is er daar eentje van. Omdat ze je met haar stem weet gevangen te houden voor zo lang ze op dat podium staat. En dan maakt het niet uit of de zal stampensvol staat of slechts voor een kwartje gevuld is. Dit is iets dat ze met hart en ziel doet. Haar laatste plaat is er alweer zo eentje, die je niet loslaat. Met invloeden uit countrymuziek, Americana, maar nu dus ook popmuziek; de verdienste van producer Björn Yttling (Peter, Björn & John).

 

 

Wie: TRIBALISTAS

Wanneer/Waar: 6 november 2018 / Koninklijk Circus, Brussel

Wat: Muzikaal antifgif voor de Braziliaanse, politieke miserie

Waarom: Heeft Brazilië meer te bieden dan bij tijden sprankelend sambavoetbal inclusief een immer struikelende Neymar en treurende carioca’s in de tribunes, een sensueel carnaval, een corrupt regime en de onvoorwaardelijke liefde van Annelies Beck ? Wil je het weten, ga dan op 6 november naar het Koninklijk Circus en ontdek er het best cept secret uit de Braziliaanse muziekwereld, de Tribalistas, ofte een tijdelijke – zij het reeds de tweede – samenwerking van de supergroep rond de oogverblindende Marisa Monte, percussiewonder Carlinhos Brown en dichter Arnalda Antunes. Ze brengen een unieke mix van, jawel, samba, reggae, rock en nog wat schitterend onbestemds dat alleen maar aan de andere kant van de evenaar tussen Rio en Bahia wordt gemaakt.

 

 

Wie: DAMIEN JURADO

Wanneer/Waar: 7 november 2018 / De Roma, Borgerhout

Wat: Onderbelichte folkgrootmeester

Waarom: Veertien platen heeft Damien Jurado ondertussen uit, allemaal min of meer gebaseerd op de folktraditie van de singer-songwriter. Zijn wereldwijde naambekendheid is relatief, maar Damien Jurado maakt muziek met het hart voor het hart. Dit is materiaal voor de fans van Nick Drake en Elliott Smith. Met zijn meest recente plaat ‘The Horizon Just Laughed’ heeft hij dit voorjaar één van de mooiste toevoegingen aan zijn oeuvre uitgebracht. De muziek lijkt onschadelijk, maar de teksten zijn prachtig en stem en muziek winnen aan warmte en charme.

 

 

Wie: FACS

Wanneer/Waar: 11 november 2018 / Magasin 4, Brussel

Wat: Het logische (?) vervolg op Disappears

Waarom: Het Amerikaanse FACS ontstond begin 2017 toen Disappears, de vroegere band van Brian Case, Noah Leger en Jonathan Van Herik, ophield te bestaan. De drie namen samen een album op, 'Negative Houses' (Trouble in Mind Records), wat gezien wordt als de logische opvolger van het laatste Disappears-album 'Irreal'. De muzikale benadering verschoof evenwel ietwat van postpunk naar postrock: nog steeds donker, maar meer abstract en minimalistisch ditmaal. Van Herik heeft de groep ondertussen verlaten en werd vervangen door Alianna Kalaba. Benieuwd wat dat live gaat geven? Kom dan op 14 november naar 'Les Nuits Plasma' in Magasin 4, met verder die avond ook optredens van Mugwump en Secte!

Win je tickets voor dit concert. Stuur een mail met als onderwerp “FACS” naar win@damusic.be om kans te maken.

 

 

Fabian Desmicht, Frank Tubex, Jan Vael, Geert Verheyen

28 oktober 2018
Patrick Van Gestel