28 mei t/m 10 juni 2018

Concertgids

Joepie, bijna festivalseizoen. Maar tot zolang kan je nog gewoon naar een zaal in je buurt voor muziek en meer. Want daar gaat het toch nog steeds om.

 

Wie: BEN FOLDS

Wanneer/Waar: 1 juni 2018 / Ancienne Belgique, Brussel

Wat: Play us a song, you're the piano man

Waarom: Helemaal anders dan Billy Joel, maar toch ook wel gevoelig is deze man. Gepokt en gemazeld binnen zijn eigen Ben Folds Five, waarvan er uiteindelijk maar drie overbleven en zich ook nog eens gewaagd aan een klassiek avontuur tussendoor. En dan hebben we het nog niet eens over zijn solo avonturen gehad. Gegarandeerd goed voor een uiterst boeiende show met enkel die vleugel, waarop hij ongetwijfeld weer gaat dansen en waarvan hij met een beetje geluk deze keer geen snaren zal breken. Maar dan nog, dan speelt hij wel om die ene toets heen. Om maar te zeggen: dit is meer dan alleen goede muziek; dit is entertainment; en af en toe moet dat gewoon kunnen.

 

 

Wie: SUPERCHUNK

Wanneer/Waar: 1 juni 2018 / De Kreun, Kortrijk

Wat: Bijna dertig jaar rockgeschiedenis en nog lang niet uitgezongen

Waarom: Omdat het godverdomme tijd wordt dat die band hier in Europa eindelijk eens voet aan wal krijgt. Meer dan tien platen op de teller en telkens goed voor een verzameling uitstekende indierockers. Neem daar nog eens bij dat ze met hun Merge Records verantwoordelijk zijn voor een boel andere, goede muziek en er is geen enkele reden meer waarom u hen niet aan het werk zou willen gaan zien. En dat ze er nog zin in hebben blijkt alleen al uit de titel van hun laatste plaat. Dat ze dat ook gaan laten zien, staat nu al vast.

 

 

Wie: SENNE GUNS

Wanneer/Waar: 8 juni 2018 / DOK, Gent

Wat: Voormalig Tomàn-lid gooit het (nog maar eens) over andere boeg

Waarom: Het was al raar opkijken toen Senne Guns plotseling de solotoer op ging met – jawel – Nederlandstalige liedjes. Dat die liedjes ook nog eens bijzonder smakelijk waren, maakte het nog merkwaardiger. Allerlei tours met band langs talloze zalen, allerlei festivals en wat dies meer zij later, gooit de man het nog maar eens over een andere boeg. Deze keer houdt hij het met opzet klein, zoals het is gegroeid uit een aantal huiskamerconcerten. Dat daar al eens een lach en een traan bij komt kijken, maakt het alleen maar mooier. Een nieuwe uitdaging dus. En u kan daar gewoon bij zijn.

 

 

Wie: WALLACE VANBORN

Wanneer/Waar: 30 mei 2018 / Charlatan, Gent

Wat: Onze favoriete stonerboys zijn klaar voor een volgende fase

Waarom: Het was een hele tijd stil rond de band; een periode waarin de bandleden, zoals dat al wel vaker was gebeurd, elk een eigen weg uitgingen. Maar telkens weer gaat het kriebelen om als trio terug aan de slag te gaan. De jeuk is momenteel weer onhoudbaar geworden en dus maakt het drietal zich op om met nieuw werk de zalen langs te trekken. Van dat nieuwe werk is nog zo goed als niks bekend. Maar wij vertrouwen er alvast op dat het nog maar eens de moeite wordt. Dus kom maar op, Wallace Vanborn, show us what you got!

 

 

Wie: BIG UPS

Wanneer/Waar: 5 juni 2018 / Magasin 4, Brussel

Wat: Bent u klaar voor de volgende trap in het klokkenhuis?

Waarom: Ze zijn anders dan andere hardcorebands, maar leunen er tegelijk wel bij aan. Ze zijn een punkband, maar zijn daar ook alweer voorbij. Ze hebben overal lak aan, klinken soms zeurderig, doen zich op een podium ook zo voor en zouden in staat zijn om een concert na vijf liedjes te stoppen; gewoon omdat ze daar zin in hebben. Ze houden wel van controverse, dit gezelschap. En bovendien hebben ze ook nog eens een splinternieuwe plaat uit, waaraan je je weer kan snijden. Laat dat bloed dus maar vloeien en zorg dat je erbij bent, daar in Brussel.

 

 

27 mei 2018
Patrick Van Gestel