27 maart t/m 9 april 2017

Concertgids
27 maart t/m 9 april 2017

Veel Hollanders in de concertgids deze keer. Wij kunnen het ook niet helpen. Maar als de muziek goed is, maalt niemand om een kaaskop meer of minder, toch?

Wie: MOSS
Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 30 maart 2017
Wat: Hollandse indiesensatie.
Waarom: Dit vijftal vierde de tiende verjaardag van de debuutplaat met een ‘Strike’. Die plaat werd opgenomen in dEUS’ Vantage Point studio in Antwerpen door Arne 'Styrofoam' van Petegem en toont een band die zichzelf hervond. De Nederlandse indiefans sloten de band terug innig in de armen en de recensenten strooiden met sterren. Wij Vlamingen moeten hen nog ontdekken. Dit is het goede moment.

Wie: RATS ON RAFTS & DE KIFT
Waar/Wanneer: Recyclart / 4AD, Brussel / Diksmuide / 30 / 31 maart 2017
Wat: Ongewone combinatie van Hollandse jonge en Hollandse oude
Waarom: Ze blijven gewoon verbazen, de bazen van De Kift. Samenwerkingen zijn niet nieuw voor hen. Ze hebben al iets dergelijks gedaan op internationaal vlak ter ere van één van hun jubilea. Nu gingen ze in zee met talent van eigen bodem en interpreteren ze werk van elkaar, hetgeen tot een prima plaat leidde, die nu ook in talrijke zalen wordt voorgesteld. De Kift is trouwens meer dan muziek alleen; het is muziektheater en het is verschrikkelijk verslavend. U bent dan ook bij deze gewaarschuwd.

Wie: MOON DUO
Waar/Wanneer: De Effenaar, Eindhoven / 5 april 2017
Wat: Het duo van Wooden Shjips-gitarist Ripley Johnson dat een eigen leven is gaan leiden
Waarom: Ze hebben een nieuwe plaat uit, waarop ze vrolijk andere paden verkennen. Dat alleen zou al voldoende moeten zijn om te gaan kijken. Maar ons favoriete rockduo blijft nog steeds de psychedelica hoog in het vaandel houden. Benieuwd of ze opnieuw als duo zullen aantreden of weer met een volledige band op pad zullen gaan. Het blijft telkens weer een verrassing.

Wie: LISA HANNIGAN
Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 6 april 2017
Wat: Dat prachtige ballonnetje uit de clip van 9 Crimes.
Waarom: Nadat Damien Rice zijn eeuwige muze uit de band smeet, startte Lisa Hannigan een solocarrière. Het resultaat: drie albums met melodieuze folksongs en een stem die ons Damiens gemis en verlangen volledig doet begrijpen. Zijn we niet allemaal een beetje verliefd op Lisa Hannigan?

Wie: BLØF
Waar/Wanneer: De Roma, Borgerhout / 8 april 2017
Wat: Een stel Nederlanders die ook in het Nederlands zingen. In Nederland zijn ze immens populair en hebben ze ieder jaar zelfs een eigen festival; in Vlaanderen heeft geen hond ooit van hen gehoord. Inventieve – vaak raadselachtige – teksten op slimme melodieën, dat vat het zo’n beetje samen.
Waarom: Hoewel Bløf hier dus een veel minder grote aanhang heeft dan in Nederland proberen ze elk jaar wel eens naar België te komen om de fans hier te groeten en gestaag te zien groeien. Daarbij vechten ze nog voor elke nieuwe fan, als een stel jonge wolven. Erkend worden in Vlaanderen, het is iets dat ze echt nog willen zien gebeuren en waar ze echt voor willen vechten. Op het podium, weliswaar.

Marc Alenus, Jorik Antonissen, Patrick Van Gestel, Geert Verheyen
Foto: Harry Brieffies


4 april 2017
Patrick Van Gestel