26 januari - 1 februari 2009

Achtergrond

Na de eindejaarsparties komt er stilaan terug wat leven in de brouwerij. De concertzalen geraken terug op stoom en beginnen namen te spuien. Wij moesten alvast snoeien om tot deze lijst te komen. Maar het resultaat mag er zijn. Dat bent u vast met ons eens. Reden genoeg dus om uit je luie stoel te komen en de wijde wereld in te trekken.

26 januari - 1 februari 2009



ANTI-POP CONSORTIUM
Waar: Nijdrop, Opwijk
Wanneer: donderdag 29 januari 2009 - 20.00 u.
Wat: de heropstanding van een band die elektronisch experiment combineert met de meest sublieme teksten.
Waarom: In 2008 schitterden ze nog tijdens het Dominofestival. Nu komen ze dat ongetwijfeld overdoen. Niet voor niets namen Radiohead en DJ Shadow hen mee op sleeptouw tijdens vroegere tournees.
Voorprogramma: Zucchine Drive
Kost: €14/13/11

PARAMOUNT STYLES FEAT. SCOTT MCCLOUD
Waar: Stuk, Leuven
Wanneer: donderdag 29 januari 2009 - 20.30 u.
Wat: het nieuwe project van Girls Against Boys frontman Scott McCloud.
Waarom: Omdat hij met zijn nieuwe band weliswaar een weg kiest die minder bezaaid is met allerlei valkuilen en boobytraps, maar zijn stempel blijft wel degelijk onmiskenbaar. Bovendien heeft hij het soort stem dat lang nadat je de concertzaal verlaten hebt, blijft nazinderen.
Voorprogramma: Soon
Kost: €12/11

SUPERSUCKERS
Waar: Minnemeers, Gent
Wanneer: donderdag 29 januari 2009 - 20.00 u.
Wat: een vuige rock-'n-rollshow of misschien een uitstap richting country.
Waarom: omdat geen mens zich verveelt op de optredens van de zelfverklaarde "greatest rock and roll band in the World". Neem voor de zekerheid de dag nadien wel een dagje vrijaf.
Voorprogramma: Nashville Pussy
Kost: €21/18

N!EUW + ONDINE + DEADSETS
Waar: Trix, Antwerpen
Wanneer: donderdag 29 januari 2009 - 20.00 u.
Wat: jong talent in het kader van het Trixtraxproject.
Waarom: N!euw staat voor powerrock met verwijzingen naar Mogwai, 65daysofstatic en Trans-Am. Ondine zou dan weer meer aansluiten bij My Bloody Valentine, Dinosaur Jr en Ride en Deadsets heeft wel iets weg van groepen als Band Of Horses of Mount Eerie. Wie rock een warm hart toedraagt, mag dit niet missen.
Kost: gratis

LUCKY DRAGONS
Waar: Recyclart, Brussel
Wanneer: vrijdag 30 januari 2009 - 21.00 u.
Wat: experiment en psychedelica.
Waarom: tussen al het elektronische gepiel is er evengoed plaats voor een neuriënde stem, een akoestische gitaar of geluiden uit de dierentuin. En toch is dat alles behoorlijk melodieus en beluisterbaar. Ook het publiek wordt uitgenodigd om actief deel te nemen aan hun shows. Voorprogramma: Kira Kira
Kost: €8

REEL BIG FISH
Waar: Minnemeers, Gent
Wanneer: vrijdag 30 januari 2009 - 20.00 u.
Wat: eigenzinnige skapunk.
Waarom: hun shows worden - zoals het een goede skapunkband betaamt - getekend door energie, humor en fun. Zo schrikken ze er niet voor terug om Phil Collins' Another Day In Paradise een grondige make-over te geven. Wat dat in een zaal geeft, kan je horen op hun net verschenen live-album 'Our live album is better than your live album', maar nog beter is uiteraard het zelf te gaan beleven.
Kost: €19/16

SELAH SUE
Waar: N9, Eeklo
Wanneer: vrijdag 30 januari 2009
Wat: soul en een tikje reggae
Waarom: Hoog tijd dus om uit te checken of ze de hoge woorden die aan haar worden besteed ook live kan waarmaken. Nu krijgt u haar nog voor een prikje te zien, maar wij durven betwijfelen of dat zo gaat blijven.
Kost: €9/6

JAMES MCMURTRY & THE HEARTLESS BASTARDS FT. IAN MCLAGAN
Waar: 4AD, Diksmuide
Wanneer: vrijdag 30 januari 2009 - 20.30 u.
Wat: singer-songwriter die de vinger legt op de open wonde die de Amerikaanse maatschappij inmiddels is geworden.
Waarom: Uit zijn muziek stijgt namelijk een bevlogen passie op die elke liefhebber van het genre zal raken. Voor de gelegenheid heeft hij zijn band The Heartless Bastards uitgebreid met ouwe rot McLagan, die zijn sporen verdiende bij grootheden als The Rolling Stones en the Faces.
Kost: €10

HITCH
Waar: De Kreun, Kortrijk
Wanneer: zaterdag 31 januari 2009 - 20.00 u.
Wat: voorstelling van hun nieuwe cd 'Clair Obscur'.
Waarom: Na 15 jaar de post-hardcorescene te hebben geregeerd, maakt de band nu ook plaats voor songs en echte zanglijnen. Als referentie wordt zelfs My Bloody Valentine genoemd. Maar vergis u niet: ook met dit materiaal zullen de Kortrijkzanen er live een feestje van maken.
Voorprogramma: The Black Heart Rebellion
Kost: €10

COCOA TEA
Waar: Petrol, Antwerpen
Wanneer: zaterdag 31 januari 2009 - 22.00 u.
Wat: rootsreggae en dancehall
Waarom: Misschien heeft u zijn ode aan Amerika's nieuwste president Barack Obama (die trouwens roots heeft in Jamaica) al wel gehoord. Maar hij heeft nog meer noten op zijn zang en kijkt intussen al terug op een carrière van meer dan twintig jaar.
Voorprogramma : Turbulence
Kost: €25/22/8

24 januari 2009
Patrick Van Gestel