25 februari t/m 10 maart 2019

Concertgids

Alweer mooie vooruitzichten in talloze concertzalen voor de komende twee weken. Maak zelf uw keuze of laat ons u begeleiden door al dat schoons.

Wie: BILLIE EILISH

Wanneer/Waar: 25 februari 2019 / La Madeleine, Brussel

Wat: zeventienjarige internetsensatie

Waarom: Hoewel haar eerste langspeler nog moet verschijnen, loopt de hele tienerwereld storm voor Billie Eilish. Ze mengt de melodramatische romantiek van Lana Del Rey met ijzersterke melodieën en een soms grensverleggende productie (beluister Bury A Friend voor een sterk staaltje van dat laatste). Eilish rijgt de accolades aan elkaar en hopelijk krijgen we - tussen het gegil en geïnstagram door - te horen waarom dat terecht is.

Wie: BRENDAN PERRY

Wanneer/Waar: 26 februari 2019 / Handelsbeurs, Gent

Wat: Betoverende muziek van de helft van Dead Can Dance

Waarom: Brendan Perry is geen onbekende. Samen met Lisa Gerrard vormt hij het iconische duo Dead Can Dance, waar hij vooral instaat voor het instrumentale – maar soms ook vocale – aspect van de muziek. Toch vergeten veel mensen dat Perry onder zijn eigen naam nog een soloproject heeft. Dat begon met ‘Eye Of The Hunter’ (1999), een combinatie van eigen nummers en covers van Tim Buckley, en strandde in 2017 met 'No Land', een album vol folk en moderne muziek waarvoor hij samenwerkte met Olivier Mellano. Verwacht u aan een eclectische, genreoverschrijdende mix van eigen nummers en leuke covers.

Wie: MELISSA ETHERIDGE

Wanneer/Waar: 27 februari 2019 / De Roma, Borgerhout

Wat: Vrouwelijk rockmonument

Waarom: Omdat haar plaat 'Yes I Am' vijfentwintig jaar geleden verscheen. Maar dus ook omdat ze een unieke stem heeft, een puik potje gitaar kan spelen en bovendien wondermooie liedjes kan schrijven. Dat alles te samen rechtvaardigt al een bezoekje aan de mooiste zaal van België.

Wie: BILL RYDER-JONES

Wanneer/Waar:28 februari 2019 / Trix, Borgerhout

Wat:gitarist-zielopener

Waarom: Op de valreep van 2018 gooide Bill Ryder-Jones met ‘Yawn’ nog één van de meest ontroerende platen van het jaar op tafel en won daarmee overtuigend het pokerspel der melancholici. Mither, de eerste single van het nieuwe album die aan het einde van de zomer uitkwam, luidde de herfst in en bleef overeind als de allermooiste gitaar-cellotrack van het jaar. Geen idee hoe het met u zit, maar wij hopen op een pure Britse, druilerige donderdag volgende week en als we die niet krijgen, nemen we wel een douche met onze zwarte regenjas aan voor we naar Trix vertrekken.

Wie: STADT / KEL ASSOUF

Wanneer/Waar: 8 maart 2019 / De Koer, Gent

Wat: De live voorstelling van het nieuwste werkstuk van Stadt gecombineerd met de hotste woestijnrock

Waarom: Ze waren een tijdje uitgezwermd naar allerlei projecten, maar keren nu terug naar het moederhuis. Of zoiets. Want eigenlijk bestaat Stadt uit een stel klassebakken die overal terecht kunnen en daar ook naar muziek maken. Dat resulteert in opnieuw een spannend werkstuk dat eerstdaags op de markt komt. En dan krijg je er meteen Kel Assouf bij, rond wie de buzz al enige tijd steeds luider gaat zoemen. In het kielzog van Tinariwen, Tamikrest en aanverwanten is deze man klaar om u van uw sokken te blazen.

Wie: BEATSFORBEACHES

Wanneer/waar: 8 maart/ La Fourmilière, Brussel

Wat: Belgische producer Beatsforbeaches brengt een ep uit. En daar hoort een releaseparty bij.

Waarom: Op Beatsforbeaches valt geen genre te plakken. De Belgische producer schippert van trap en hiphop naar dansbare indie, maar produceert evengoed ook donkere ambient. Op 8 maart brengt hij een nieuwe ep, ‘Rocket’, uit en organiseert daarbij een releaseparty. Schud je benen wakker in zero waste bar La Fourmilière en laat je overweldigen door de rijke sound die de Brusselse producer te bieden heeft.

Wie: DARRELL COLE

Wanneer/waar: 8 maart/ Trix, Antwerpen

Wat: Verrukkelijke hiphop met een eetlepel retro.

Waarom: Darrell Cole is één van de prominente namen binnen de Belgische hiphop. De Antwerpse rapper met roots in Sierra Leone brengt honingzoete hiphop, vaak met oldschool (jazz/retro) elementen en persoonlijke teksten. In net geen vier maanden tijd bracht hij drie ep’s uit en een debuutalbum is in zicht. En jij kan hem gratis aan het werk zien in Trix Café. Dit wil je niet missen.

Marc Alenus, Andreas Hooftman, Jeroen Poelmans

24 februari 2019
Patrick Van Gestel